Antena 3 CNN Economic Benzina şi motorina ar putea ajunge la 6 lei pe litru până la sfârşitul anului

Benzina şi motorina ar putea ajunge la 6 lei pe litru până la sfârşitul anului

Benzină şi motorina ar putea ajunge la 6 lei pe litru până la sfârşitul anului, dacă preţul petrolului va continua să crească ca până acum, avertizeză experţii în energie.

Benzina şi motorina ar putea ajunge la 6 lei pe litru până la sfârşitul anului
Sursa foto: Pixabay.com
de Georgiana Adam    |    02 Mar 2021   •   12:00

Deja românii plătesc la pompă cu 15 lei mai mult pe un plin faţă de cât plăteau în urmă cu o lună. 

Preţul barilului de petrol a explodat în ultimele zile! Acum acesta este cotat la 63 de dolari, un preț cu 25% mai mare faţă de anul precedent. De altfel, zilele acestea barilul de petrol a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimul an. Este o creştere foarte mare, care s-a produs într-un timp foarte scurt. Cauzele sunt atât obiective cât şi speculative.

Pe de o parte, a crescut foarte mult cererea de produse petroliere din China şi India. Asta în timp ce în Arabia Saudita şi America producţia şi stocurile de petrol au scăzut.

Prețurile la benzină și motorină cresc de la o zi la alta

Unii experţi în energie estimeză că benzina şi motorina va ajunge în România la 6 lei pe litru până la sfârșitul anului. Alții în schimb speră că bula speculativă se va sparge. Cert este că deja preţurile au crescut galopant la pompă.

Acum benzina și motorina costă în medie aproximativ 5,3 lei la nivel național. Comparativ cu luna trecută, carburanții s-au scumpit cu peste 6% ceea ce înseamna că un plin costă astăzi cu peste 15 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Scumpiri au apărut în ultima perioadă și la alimente

Scumpiri de până la 30% la carnea de pui - asta estimează specialiştii în următoarele luni, dacă răspândirea gripei aviare nu se va opri. 

De la începutul anului, sute de focare au fost confirmate în 17 ţări europene, inclusiv în România.

În  ţară, a ajuns focarul de aviară a ajuns la Timiş, Constanţa şi Ilfov. Şi pesta porcină se răspândeşte agresiv, numai că experţii nu se aşteaptă la creşteri de preţuri. 

Citiți și: Gripa aviară scumpeşte carnea de pui. Cu cât va creşte preţul la acest aliment de bază

×
Subiecte în articol: benzina motorina
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close