Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană avertizează: Italia, la un pas de insolvenţă. Care vor fi efectele devastatoare

Comisia Europeană avertizează: Italia, la un pas de insolvenţă. Care vor fi efectele devastatoare

Comisia Europeană avertizează: Italia, la un pas de insolvenţă. Care vor fi efectele devastatoare
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    30 Noi 2011   •   13:34

Italia riscă să intre în insolvenţă, în cazul în care guvernul nu va lua măsuri suplimentare de reducere a dezechilibrelor fiscale şi a datoriei de stat, avertizează un raport al Comisiei Europene şi al Băncii Centrale Europene (BCE), obţinut de The Guardian.

Documentul a fost prezentat, marţi seară, miniştrilor Finanţelor din zona euro, care au fost astfel informaţi că această criză de lichiditate riscă să bage Italia în insolvenţă, având efecte devastatoare şi asupra monedei euro şi a celor mai mari economii europene, Germania şi Franţa.

"Criza datoriilor de stat s-a mutat de la periferie către Italia şi alte state importante din zona euro. Presiunea asupra dobânzilor datoriilor de stat ale Italiei este foarte acută, reflectând temerile tot mai mari ale investitorilor privind datoria publică mare a Italiei. Riscul unei crize de lichiditate suverană poate creşte rapid în absenţa unor măsuri decisive. Dobânzile ridicate persistente cresc riscul unui val de vânzări masive de obligaţiuni italiene. O criză de lichiditate ar putea deveni astfel o criză de solvenţă, ale cărei repercusiuni pentru alte economii mari din zona euro ar fi foarte acute ţinând cont de legăturile cu economia italiană", se arată în raport.

În acest context, Comisia Europeană şi BCE spun că noul premier italian Mario Monti trebuie să ia măsuri urgente de combatere a fenomenului evaziunii fiscale, care în Italia are un impact de circa 20% din PIB.

Marţi, Italia s-a împrumutat cu 7,5 miliarde euro de pe piaţă, cu scadenţă la trei ani, conform sumelor ţintite, însă dobânda acceptată de stat a fost de aproape 8%, cu mult peste pragul de 7% considerat limita sustenabilităţii pe termen lung.

Potrivit unor surse, Guvernul italian a purtat nişte discuţii cu oficialii FMI privind un eventual sprijin financiar, necesar pentru a putea face faţă crizei datoriilor de stat, însă nu a fost luată nicio decizie.

"Discuţiile se învârt în jurul unui program de urgenţă de 400 miliarde euro. Italia nu a depus o solicitare, însă discuţiile progresează în această direcţie", a arătat oficialul citat.

Ziarul La Stampa scria, la finele săptămânii trecute, că Italia discută cu FMI despre un pachet de finanţare externă de 400-600 miliarde euro, informaţie dezminţită de Fond.

FMI are la dispoziţie însă, în prezent, resurse de numai 380 miliarde de dolari.

Datoria de stat a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro.


×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close