Antena 3 CNN Economic BNR avertizează că inflația va crește la începutul lui 2024 și ar putea fi mai mare decât prognozase anterior

BNR avertizează că inflația va crește la începutul lui 2024 și ar putea fi mai mare decât prognozase anterior

BNR avertizează că inflația va crește la începutul anului viitor și ar putea fi mai mare în 2024 decât prognozase anterior.

BNR avertizează că inflația va crește la începutul lui 2024 și ar putea fi mai mare decât prognozase anterior
Sursa foto: pexels
de Georgiana Adam    |    08 Noi 2023   •   16:11

Printre cauze se numără noile creșteri de taxe și impozite și evoluția cotației petrolului, influențată de războiul din Orientul Mijlociu. 

"Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației de-a lungul următorilor doi ani, pe o traiectorie mai ridicată însă în 2024 decât cea previzionată anterior, dar ușor mai joasă pe parcursul trimestrelor ulterioare. 

Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să se mărească în debutul anului viitor – sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite – și să descrească gradual în următoarele trimestre", a explicat, miercuri, Banca Națională a României la finalul ședinței de politică monetară.

BNR arată că incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei inflației decurg din creșterile de taxe și impozite destinate accelerării consolidării bugetare, dar și din evoluția cotației petrolului, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu. Inflația ar putea fi influențată în continuare de războiul din Ucraina, precum și de evoluțiile economice sub așteptări din Europa, îndeosebi din Germania.

"Cele mai recente date și analize indică o decelerare semnificativă a creșterii economiei în a doua parte a anului curent, implicând o dinamică anuală mai modestă a PIB în trimestrul III decât cea anticipată anterior", mai explică BNR.

×
Subiecte în articol: BNR inflatie
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close