Antena 3 CNN Economic Noi scumpiri în România! BNR, anunțul momentului

Noi scumpiri în România! BNR, anunțul momentului

În plină criză a prețurilor, Banca Națională vine cu alte vești proaste. Valul scumpirilor nu a fost încă atins iar Mugur Isărescu urmează să anunțe astăzi care sunt produsele care s-ar putea scumpi și mai mult în această lună.

de Ioana Cîşlaru    |    09 Aug 2022   •   10:56

Astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va anunța ce produse și ce servicii se vor scumpi cel mai mult în țara noastră în perioada următoare.  

În luna iunie a acestui an, rata inflației era de 15,1%, mai mică decât în alte state europene, dar cu toate acestea la un maxim istoric al ultimilor 20 de ani.

Prețurile din România, mai mari decât în alte țări 

De exemplu, românii plătesc pentru un kilogram de cartofi 4 lei. Prin comparație, în Germania, unde rata inflației este de 8,7%, kilogramul de cartofi este de 3 lei, în Polonia, unde rata inflației este de 15,5%, kilogramul de cartofi este de 2,4%, iar în Bulgaria 3,5 lei, iar rata inflației este de 17%. 

Cu alte cuvinte, în Polonia și în Bulgaria rata inflației este mai mare decât în România, însă prețurile sunt mai mici.  

Și laptele în România este mai scump decât cel pe care îl găsim la nemți, diferența dintre prețuri fiind de circa 1,5 lei. Aceleași diferențe le întâlnim și la ouă sau roșii. Astfel că, în România, suma pentru un coş cu 6 produse de bază ajunge la aproximativ 87 de lei. În Germania, pentru același coș, ar trebui să achităm circa 93 de lei, doar câțiva lei în plus.  

Doar că salariile au mai mult de câțiva lei în plus. Dacă în România minimul brut este 2550 de lei, în Germania avem 10.404 lei. Adică, aproape de patru ori mai mare. 

Creșterea salariilor nu face față prețurilor

Motivul scumpirilor? Guvernanții nu au mărit și salariile în paralel cu prețul produselor. 

Concret, în timp ce prețurile alimentelor de bază au crescut în medie cu 15% şi am văzut și produse ale căror prețuri au crescut şi cu peste 40%, creșterea salariilor nu a făcut față acestui avans al prețurilor. 

Practic, prețurile au crescut mult mai repede decât salariile, spre deosebire de alte țări din Vest unde veniturile au crescut mai mult, cu peste 10 la sută. 

Întrebat de diferențele de prețuri și salarii, ministrul agriculturii nu se arată deloc surprins. 

”Pe mine nu mă surprinde nimic, rămân consecvent atitudinii mele pe care am exprimat-o mereu, îndemnând oamenii să cumpere produse românești!”, spune Petre Daea. 

Între timp, românii au doar două soluții. Să reducă din cantitate sau chiar să renunțe la unele produse. 

×
Subiecte în articol: BNR scumpiri
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close