Antena 3 CNN Economic BNR, prognoze sumbre privind inflaţia: "Va continua să rămână extrem de ridicată până în iunie 2023” | Care sunt efectele asupra economiei

BNR, prognoze sumbre privind inflaţia: "Va continua să rămână extrem de ridicată până în iunie 2023” | Care sunt efectele asupra economiei

Consiliul de Administraţie al BNR nu este prea optimist în privinţa evoluției inflației, care va continua să rămână extrem de ridicată până în iunie 2023. Iată concluziile analizelor privind evoluţiile macroeconomice viitoare.

BNR, prognoze sumbre privind inflaţia: "Va continua să rămână extrem de ridicată până în iunie 2023” | Care sunt efectele asupra economiei
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    20 Mai 2022   •   19:52

BNR spune că nu poate să controleze acum inflaţia, având în vedere tensiunile din piaţă.

„În ceea ce privește evoluțiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au arătat că evaluările actualizate relevă o nouă deteriorare considerabilă a perspectivei inflației pe întregul orizont de prognoză.

Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să îşi accentueze creșterea în T2/ 2022 – până la 14,2% în iunie, faţă de 11,2% în proiecția precedentă –, şi să descrească doar ușor în următoarele patru trimestre, ajungând la 12,5% în decembrie 2022 şi la 12,4% în iunie 2023, mult peste nivelurile de 9,6%, respectiv 5,0% prognozate anterior.

Totodată, după o ajustare descendentă relativ abruptă probabil consemnată ulterior pe fondul unor ample efecte de bază, ea este așteptată să se reducă treptat şi să rămână la finele orizontului prognozei la 6,2%, semnificativ deasupra intervalului țintei, precum şi a valorii previzionate în februarie, de 3,2%”, se menționează în Minuta CA al BNR, citată de Ziarul Financiar, potrivit Mediafax. 

Banca centrală spune că dacă ar interveni mai puternic în piaţă prin creșterea mai mare a dobânzilor, restrângerea masei monetare, efectul ar fi devastator pentru economie.

„În același timp, s-a reafirmat că o eventuală tentativă a băncii centrale de a contracara efectele inflaționiste directe şi indirecte, deosebit de ample, ale șocurilor adverse pe partea ofertei ar fi nu doar ineficace, ci chiar contraproductivă, întrucât ar provoca pierderi ample activității economice şi ocupării forței de muncă pe termen mai lung”, precizează Minuta CA al BNR.

×
Subiecte în articol: BNR inflatie
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close