Antena 3 CNN Economic BNR și halucinanta poveste a argintului “radioactiv”

BNR și halucinanta poveste a argintului “radioactiv”

BNR și halucinanta poveste a argintului “radioactiv”
05 Oct 2016   •   20:41

După scandalul referitor la aurul României depozitat la Londra, un nou scandal a ieșit la iveală. Oana Stancu Zamfir și Răzvan Dumitrescu au vorbit, miercuri seară, în emisiunea Subiectiv, despre o poveste cu aromă incredibilă.

România a avut, la un moment dat, o rezervă de argint, pe care a transformat-o în aur. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a povestit despre ce este vorba:

“Un timp, România a vândut în străinătate mari cantităţi de argint. Apoi, exportul a fost stopat din cauza unei întâmplări nefericite. Institutul condus de Elena Ceauşescu a făcut o serie de experienţe, folosind izotopi radioactivi într-o încercare de a restrânge pierderile tehnologice la extracţia de argint. Radiaţiile erau slabe. Dar în lingourile de argint realizate prin această metodă s-au adunat concentraţii mari de substanţă radioactivă. Din nefericire, specialiştii institutului n-au sesizat pericolul. Lingourile rezultate din aceste experienţe au circulat pe piaţa internaţională, unde s-a descoperit că sunt contaminate. În consecinţă, în anii ’80, argintul românesc nu a mai avut căutare nicăieri în lume”, a explicat Vasilescu, într-un articol pentru ziarul Bursa.

Economistul Lucian Isar a fost invitat în emisiunea Subiectiv și a explicat mai multe detalii despre acest caz, dar și despre cazul aurului românesc ținut la Londra.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close