Antena 3 CNN Economic BNR, replică dură la acuzațiile senatorului Daniel Zamfir

BNR, replică dură la acuzațiile senatorului Daniel Zamfir

BNR, replică dură la acuzațiile senatorului Daniel Zamfir
22 Ian 2019   •   19:43

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale, Dan Suciu, a răspuns marți acuzațiilor aduse în ultimele trei zile de senatorul ALDE Daniel Zamfir, cel care a susținut în repetate rânduri că a crescut artificial indicele ROBOR, în funcție de care băncile calculează dobânzile.

„BNR este deschisă la dialog și la conlucrare cu toate instituțiile statului, în limitele mandatului său definit de lege și ale decenței interlocutorului. Dar orice dialog, orice proces de comunicare trebuie să pornească de la probleme reale și trebuie să se bazeze pe înțelegerea corectă și onestă a situației. Din păcate, asistăm la același atac dezlănțuit cu acuze extrem de grave, fără probe, proferate în public din partea domnului senator Daniel Zamfir și a avocatului Gheorghe Piperea, care, potrivit domnului Zamfir, este autorul tuturor inițiativelor legislative promovate de acesta în Parlament. Un dialog real este binevenit atunci când cei implicați pot contribui cu clarificări, dar nu și atunci când este deturnat pentru a întreține artificial o stare de confuzie”, arată Suciu într-un comunicat de presă.

Oficialul BNR demontează în acuzațiile aduse de cei doi și explică mecanismul de formare a valorii indicelui ROBOR. De asemenea, Suciu arată că nu BNR a stabilit referința ROBOR la trei luni în structura ratelor la credite, ci a fost stabilit printr-o hotărâre de guvern din 2010, așa că nu BNR o poate schimba.

În privința acuzațiilor de manipulare a pieței aduse de Zamfir la adresa BNR, Dan Suciu arată că ”toate așa-zisele probleme invocate de domnul senator Zamfir în legătură cu pretinse manipulări ale pieței sau trucări ale indicilor au fost tranșate clar și explicit prin comunicatul recent al Asociației Piețelor Financiare și comunicatul Consiliului Concurenței sau prin intervenții ale BNR”.

Citește și: Senatorul Daniel Zamfir: BNR să intervină urgent! Mecanismul de calculare a ROBOR-ului este trucat!

×
Subiecte în articol: Punctul de întâlnire BNR Daniel Zamfir
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close