Antena 3 CNN Economic Bugetul pe 2024 a fost aprobat în comisii! Simona Bucura Oprescu: ”Sunt bani de pensii, sunt bani pentru toate celelalte creșteri prevăzute în buget”

Bugetul pe 2024 a fost aprobat în comisii! Simona Bucura Oprescu: ”Sunt bani de pensii, sunt bani pentru toate celelalte creșteri prevăzute în buget”

Bugetul pe 2024 a fost aprobat în urma dezbaterilor din Comisiile Parlamentare.

de Laura Dinu    |    18 Dec 2023   •   12:30

Update 12:30. În urmă cu scurt timp a fost acordat votul pentru bugetul Ministerului Muncii. Acesta a trecut cu 19 voturi pentru și șapte împotrivă.

”Avem o creștere de la 66 de miliarde la peste 75 de miliarde, ceea ce înseamnă că, în 2024, românii își vor primi drepturile pe care le au de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Sunt bani de pensii, sunt bani pentru toate celelalte creșteri prevăzute în buget”, a declarat Simona Bucura Oprescu. 

În ceea ce privește valoarea pensiilor speciale în buget, Ministrul Muncii a declarat că ”pensiile de serviciu plătite prin Casa Națională de Pensii Publice pentru cele șase categorii reprezintă 0,01% din PIB”, asta însemnând 1,78 miliarde de lei.

Update 12:00. Dezbaterile pe buget în comisiile parlamentare sunt în plină desfășurare la această oră. Opoziția a depus peste 5000 de amendamente și se duce un adevărat război pentru ca acestea să fie adoptate. Dezbaterile au loc însă pe repede înainte, în condițiile în care Guvernul vrea ca bugetul să fie adoptat cât mai curând. 

Cei mai mulți bani se vor duce pentru plata salariilor angajaților de la stat și a pensiilor.

De la 1 ianuarie salariile bugetarilor cresc cu 5% iar pensiile cu 13,8%. Oamenii sunt însă nemulțumiți și spun că aceste majorări nu acoperă scumpirile. Doar cadrele didactice vor primi o creștere de salarii mai substanțială, de 20%, doar ca nici aceea dintr-odată, ci in doua transe: 13%, din ianuarie, restul de 7%, din vară.

De altfel, Educația va primi cel mai mare buget din istorie, cu 61% mai mare față de anul trecut.

Creșteri semnificative vor fi şi la Ministerele Economiei, Dezvoltării, Sănătății, Mediului și al Culturii. De asemenea, Armata va primi cu 11% mai mulți bani decât anul trecut. 

În schimb, Ministerul Muncii are un buget mai mic cu 5%, asta deși ne așteaptă un an în care pensiile se vor majora de două ori. Și SPP și SIE pierd bani, la fel Senatul si Camera Deputaților. 

Cele două zile de dezbateri din comisii se anunță extrem de aprinse. Opoziția a depus aproape 5.000 de amendamente. Cele mai multe modificări sunt propuse de cei de la AUR, nu mai puțin de 4.000.

Şi USR-ul este nemulțumit de proiect și a plusat cu aproape 400 de amendamente. Reprezentanții formațiunii spun că proiectul agreat de coaliție ar avea o gaură de 41 de miliarde. Surprinzător, si aleșii de la PNL au venit cu un amendament care va fi dezbătut în aceste zile. 

Calendar Buget

Luni - Dezbateri în comisiile avizatoare 

Luni și Marți - Dezbateri în comisiile reunite de buget/finanțe 

Marți, ora 18.00 - Depunere Raport 

Marți seară - Ședință a Birourilor Permanente Reunite 

Miercuri - Plen reunit pentru dezbaterea și adoptarea bugetului 

×
Subiecte în articol: buget 2024
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close