Antena 3 CNN Economic Bugetarii, mai bine plătiţi decât cei din privat. În ce domenii sunt cele mai mari salarii

Bugetarii, mai bine plătiţi decât cei din privat. În ce domenii sunt cele mai mari salarii

Bugetarii, mai bine plătiţi decât cei din privat. În ce domenii sunt cele mai mari salarii
Sursa foto: Foto: wallpaperscraft.com
de M.Z.    |    24 Dec 2014   •   17:12

Salariaţii din sistemul public sunt mai bine plătiţi decât cei din privat. Deşi românii se angajează la stat cu un salariu modest, odată intraţi în sistem, câştigă din ce în ce mai bine.

Vechimea în muncă şi creşterile salariale aprobate de Guvern îi ajută să-şi dubleze chiar salariile. Astfel, ajung să câştige şi cu 20% mai mult decât angajaţii din mediul privat.

Cea mai mare diferenţă salarială se înregistrează în industrie. Un angajat care lucrează, de exemplu, în companiile din sectorul energetic câştigă peste 3.100 de lei brut pe lună. Dacă ar lucra în sistemul privat, ar avea un salariu cu o treime mai mic.

Mai bine plătiţi sunt şi bugetarii din transport şi depozitare. Au în medie un salariu de 2.900 de lei, cu 1.300 e lei mai mult decât primesc omologii lor din privat.

Tot la stat sunt cele mai mari salarii şi în agricultură. 2.100 de lei faţă de 1.400 de lei, cu cât sunt plătiţi privaţii. Aceeaşi situaţie este şi în comerţ.

Angajaţii din sistemul public primesc 2.300 de lei brut pe lună, cu 600 de lei mai mult decât cei din privat.

Există şi domenii în care angajaţii sunt mai câştigaţi dacă lucrează în sistem privat. Specialiştii IT, de exemplu, câştigă 4.800 de lei brut pe lună, cu 33% mai mult decât omologii bugetari.

Salariaţii din învăţământ şi din sistemul medical sunt, de asemenea, plătiţi mai bine în mediul privat, dar diferenţa este de doar 200 de lei.

×
Subiecte în articol: bugetari salariu salarii
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close