Antena 3 CNN Economic Bursele internaționale s-au prăbușit, iar petrolul a ajuns la cel mai înalt nivel după 2014, în contextul atacului din Ucraina

Bursele internaționale s-au prăbușit, iar petrolul a ajuns la cel mai înalt nivel după 2014, în contextul atacului din Ucraina

Bursele internaționale și randamentele obligațiunilor americane s-au prăbușit joi, iar dolarul, aurul și prețul petrolului au crescut vertiginos, după ce Rusia a atacat Ucraina.

Bursele internaționale s-au prăbușit, iar petrolul a ajuns la cel mai înalt nivel după 2014, în contextul atacului din Ucraina
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    24 Feb 2022   •   08:29

Atacul au avut loc după un avertisment dur al președintelui rus Vladimir Putin, lansat joi. Putin a cerut soldaților ucraineni să depună imediat armele și să se întoarcă acasă și a spus că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conștiința "regimului ucrainean", potrivit comentariilor preluate de agențiile de presă rusești. 

Putin a autorizat, de asemenea, operațiuni militare speciale în regiunea ucraineană Donbass.

Anunțurile au înrăutățit sentimentele deja sumbre de pe piețele asiatice, împingând cel mai important indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific cu excepția Japoniei în scădere cu peste 3,2%. Acțiunile australiene au scăzut cu peste 3%, iar cele chineze cu 1,3%.

Indicele Nikkei din Tokyo a scăzut cu 2,4%. Contractele futures ale burselor americane au fost, de asemenea, în scădere puternică, cu S&P 500 în scădere cu 2,3% și Nasdaq futures cu 2,8% mai slab.

Contractele futures pentru țițeiul Brent, care au oscilat între creșteri și scăderi puternice miercuri, au urcat cu peste 3,5% pentru a trece de 100 de dolari pe baril pentru prima dată din septembrie 2014. West Texas Intermediate a sărit cu 4,6%, la 96,22 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din august 2014.

Aurul spot a sărit cu peste 1,7% pentru a atinge cel mai ridicat nivel de la începutul lunii ianuarie 2021.

Scumpirea tot mai profundă a acțiunilor a venit după ce acțiunile americane au fost deja lovite miercuri, Dow Jones Industrial Average scăzând cu 1,38%, depășind cu puțin nivelul care ar fi confirmat o corecție. Indicele MSCI World, un indicator principal al piețelor de acțiuni la nivel global, a alunecat la cel mai scăzut nivel din aprilie 2021.

Amenințările geopolitice au împins randamentul de referință al obligațiunilor americane pe 10 ani în scădere bruscă la 1,8681%, de la închiderea de miercuri de 1,977% în SUA. Randamentul la 2 ani a scăzut, de asemenea, la 1,5%, de la o închidere de 1,6%.

Fuga globală către siguranță a stimulat dolarul, care a urcat cu peste jumătate de procent în raport cu un coș al altor parteneri comerciali importanți, până la 96,715.

Euro a scăzut cu 0,8%, la 1,1220 dolari.

Rubla rusească s-a prăbușit violent după ce a înregistrat câștiguri mici la începutul sesiunii. Ultima dată a scăzut cu aproape 4%, pe lângă o cădere de 3% față de dolar miercuri.

Vânzarea s-a extins la piețele de criptomonede, împingând bitcoin sub 35.000 de dolari pentru prima dată într-o lună, scrie Mediafax

Petrolul trece de 100 de dolari pentru prima dată din 2014, din cauza atacului asupra Ucrainei

Petrolul a depășit joi pragul de 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014 încoace, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, provocând îngrijorări că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea cu energie la nivel mondial, scrie Reuters.

Țițeiul Brent a atins un maxim de 101,34 dolari pe baril la începutul tranzacțiilor din Asia, cel mai înalt nivel din septembrie 2014, și era la 101,20 dolari pe baril la 04:23 GMT, în creștere cu 4,36 dolari, sau 4,5%.

Cotația futures a țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,22 dolari, sau 4,6%, la 96,32 dolari pe baril, după ce a urcat până la 96,51 dolari, de asemenea cel mai ridicat nivel din august 2014.

×
Subiecte în articol: petrol burse
Parteneri
Mama fetiței găsite moartă sub canapea, săltată de mascați la Vama Nădlac
x close