Antena 3 CNN Economic Capcanele din Ordonanţa de reglementare a preţurilor din energie | Efecte: Explozia preţurilor la utilităţi

Capcanele din Ordonanţa de reglementare a preţurilor din energie | Efecte: Explozia preţurilor la utilităţi

Mult aşteptata Ordonanţă de reglementare a preţurilor din energie este plină de capcane, atrag atenţia specialiştii. 

Capcanele din Ordonanţa de reglementare a preţurilor din energie | Efecte: Explozia preţurilor la utilităţi
Sursa foto: freeimages.com
de Vasile Marcu    |    05 Sep 2022   •   15:22

Spre exemplu, unul dintre efecte ar putea fi explozia preţurilor la utilităţi. 

Surse politice spun că e posibil ca cei din coaliţie să modifice ordonanţa, atunci când aceasta va ajunge în Parlament. 

Chiar dacă ordonanța păstrează prețul mic pentru consumatorii casnici, îl lasă la liber la piața liberă de energie, pentru serviciile publice, pentru iluminat stradal, pentru serviciul de apă și canalizare, pentru telefonia mobilă.

La acest serviciu, specialiștii au și atras atenția că vor crește foarte mult costurile abonamentelor, atât fixe, cât și mobile, în cazul în care Guvernul nu va găsi o soluție pentru aceste servicii.

Este vorba de cele comunale, însemnând curățenia stradală, firmele de salubritate, toate vor avea costuri mult mai mari, pentru că de acum înainte vor trebui să cumpere energie electrică la prețul pieței, ceea ce nu se întâmpla înainte, pe vechea ordonanță de urgență. 

Acolo era un preț mult mai mic, acum însă un preț redus, de 0,68 de lei pe kWh, au doar consumatorii casnici care consumă până la 100 de kWh, 80 de bani pentru cei care consumă între 100-300 kWh, inclusiv serviciile sociale (spitale, școli, asistența socială sau instituțiile publice - toate acestea vor avea un preț redus). 

Însă serviciile comunale, apă, canalizare, iluminat stradal vor avea prețul energiei mult mai mare, ceea ce va însemna o explozie a prețurilor: prețuri la energie și de 10 ori mai mare, care se vor regăsi în facturile pe care le trimit către primării, iar primăriile vor trebui să le ia din taxele locale.


 

×
Subiecte în articol: energie electrică preturi
Parteneri
Diana Șoșoacă este candidat la Primăria Capitalei
x close