Antena 3 CNN Economic Carburanții se scumpesc rapid în România! Cât costă acum un plin

Carburanții se scumpesc rapid în România! Cât costă acum un plin

Carburanții se scumpesc din nou. Românii deja plătesc deja mai mult pentru un plin de carburant, iar prețurile continuă să se majoreze.

de Sebastian Boldea    |    31 Iul 2023   •   07:53

Românii plătesc deja mai mult pentru benzină și motorină. În ultimele zile, au fost 3 scumpiri succesive la pompă. Vorbim de o scumpire cu aproximativ 30 de bani pe fiecare litru de carburant, care vine după o lună de liniște, fără modificări ale costurilor la pompă.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 1.3%, ceea ce înseamnă că un plin costă astăzi cu 4.5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 1.5%, ceea ce înseamnă că un plin costă astăzi cu 5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. 

Motivele acestor scumpiri sunt cererea crescută, având în vedere că suntem în sezonul vacanțelor, dar mai ales scăderile volumului de producție.

Arabia Saudită a anunțat că își va reduce dramatic producția pe­tro­lieră, anunțul ve­nind în paralel cu un mai amplu acord al OPEC Plus de prelungire a limitărilor de producție până în 2024.

În plus, specialiștii anunță că, în România, există un fenomen în ceea ce privește prețul carburanților: atunci când prețul petrolului crește, preturile la pompă cresc și ele, în doar câteva zile. Însă atunci când scade prețul petrolului, scăderile se văd greu la pompă, în câteva săptămâni.

Cert este că dacă vom avea parte de aceleași scumpiri și în luna august, un plin de motorină, de exemplu, ne va costa în plus alți 5 lei. 

×
Subiecte în articol: carburanti benzina motorina
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close