Antena 3 CNN Economic Cardul de energie dispare. Data la care românii vor mai primi ultimii 700 de lei pentru plata facturilor

Cardul de energie dispare. Data la care românii vor mai primi ultimii 700 de lei pentru plata facturilor

Cardul de energie care se distribuie românilor nevoiaşi pentru plata facturilor va dispătea în viitorul apropiat, a confirmat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Cardul de energie dispare. Data la care românii vor mai primi ultimii 700 de lei pentru plata facturilor
Sursa foto: Marcel Bolos/Facebook
de Milena Niță    |    10 Iun 2023   •   09:52

Cardul de energie cu bani europeni va mai fi distribuit românilor doar o dată, în luna septembrie, pentru că din 2024, el va dispărea.

Informaţia a fost confirmată ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, iar anunţul vine în contextul în care Uniunea Europeană a decis să nu prelungească măsurile de sprijin, potrivit observatornews.ro.

Voucherele pentru plata facturilor au o valoare de 1.400 de lei. Prima tranşă de bani pe cardul de energie a intrat în februarie, iar a doua va veni în toamnă. 

În România, sunt peste patru milioane de români care beneficiază de cardul de energie.

Citeşte şiSe schimbă cardurile de energie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. Informaţii noi pentru patru milioane de români

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Recent, a apărut informaţia potrivit căreia Comisia Europeană a transmis că a decis să nu prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea pieţelor europene de energie electrică.

La sfârşitul anului trecut, Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentate de invazia Rusiei în Ucraina, statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei.

Ţara noastră este prinsă între cerinţele Comisiei Europene şi cele ale Băncii Mondiale, care solicită reforme urgente şi încadrarea în ţinta de deficit asumată.

Comisia Europeană arată că dacă deficitul bugetar este depăşit, nu mai primim fonduri europene.

Statul român este criticat și de Banca Mondială, instituție care oferă consultanță pentru proiectele din PNRR.

Peste patru milioane de români beneficiază de cardul de energie

Peste patru milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În baza cardului de energie se pot face plăți ale facturii în următoarele perioade:

Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – final de decembrie;

Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

×
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close