Antena 3 CNN Economic Cardurile cu primele pentru cadrele didactice și nedidactice din învățământ, alimentate până la finalul săptămânii viitoare | Anunțul făcut de Guvern

Cardurile cu primele pentru cadrele didactice și nedidactice din învățământ, alimentate până la finalul săptămânii viitoare | Anunțul făcut de Guvern

Guvernul a aprobat OUG cu privire la acordarea primelor anuale pentru personalul din sistemul educațional, inclusiv cadrele didactice și cele nedidactice. Această decizie a fost anunțată de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cardurile cu primele pentru cadrele didactice și nedidactice din învățământ, alimentate până la finalul săptămânii viitoare | Anunțul făcut de Guvern
de Andreea Ştefan    |    21 Oct 2023   •   20:07

”Este vorba de peste 326.000 de angajaţi din învăţământ care vor beneficia de această primă anuală netă în cuantum de 1.500 lei pentru cadrele didactice şi de 500 de lei pentru personalul administrativ din educaţie.

Este prima aşa-numită primă de carieră profesională, care se acordă începând din acest an şcolar şi este prevăzută pentru o perioadă de patru ani”, a declarat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Această Ordonanță de Urgență aduce modificări și completări la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 58/2023, care se referă la unele măsuri privind acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și la acordarea unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat.

Acestă schimbare se aplică în special pentru a reglementa acordarea acestor prime din surse de finanțare externe nerambursabile.

Cine primește voucherele - prima de carieră didactică

  • Cadrele didactice și didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat (1500 de lei);
  • Cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/ lector și asistent universitar (1500 de lei);
  • Personalul didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar (500 de lei).

Prima de carieră didactică reprezintă un instrument menit să sprijine personalul didactic în eforturile lor de a-și îmbunătăți continuu competențele educaționale și de a obține rezultate academice de înaltă calitate în procesul de învățământ. Este un stimulent financiar acordat cadrelor didactice pentru a le recunoaște angajamentul și contribuția la dezvoltarea continuă a educației și pentru a promova excelența în învățământul școlar sau universitar. Această primă are rolul de a încuraja profesorii să investească în dezvoltarea personală și în furnizarea de servicii educaționale de calitate superioară, ceea ce poate aduce beneficii elevilor și studenților.

În ce perioadă se pot utiliza voucherele și când vor fi distribuite cardurile

Prima de carieră didactică distribuită în octombrie 2023 poate fi utilizată pentru cheltuieli aferente dezvoltării profesionale doar în anul școlar 2023-2024.

”Poșta Română va distribui cardurile, bazele de date au fost transmise de către Ministerul Educației, toate elementele de logistică din spatele acestei alimentări sunt în curs de realizare. Urmează o distribuție a cardurilor în perioada 10-20 octombrie. În perioada 20-27, ele vor fi alimentate”, a spus Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Ce pot cumpăra cadrele didactice cu voucherele

Voucherele pentru personalul de predare pot fi utilizate doar pentru anumite categorii de cheltuieli, precum:

  • Cursuri de pregătire profesională – pot fi cursuri online, față-în-față sau mixte. Ideal este să fie acreditate, dar nu este neapărat necesar.
  • Echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației – puteți cumpăra tabletă, telefon, computer (desktop sau laptop), imprimantă (inclusiv 3D), proiector, monitor, televizor inteligent/ smart TV, cameră web, ochelari VR/ AR etc. În unele cazuri, când produsele sunt mai scumpe, va trebui să completați suma din propriul buzunar.
  • Cărți de specialitate – pot fi manuale, compendii, enciclopedii, monografii în domeniul de specializare sau în domeniul psihopedagogic, în format tipărit sau în format electronic.
  • Cheltuieli pentru acoperirea cheltuielilor aferente nevoilor didactice individuale specifice ale cadrelor didactice – acestea pot fi: abonamente la reviste sau la servicii de publicare în reviste, abonamente la muzee și bilete la spectacole, abonamente la servicii online educaționale inclusiv muzee virtuale și acces la platforme/ programe de formare continuă online, rechizite școlare/ materiale didactice, echipamente și materiale consumabile pentru activități didactice (hârtie, markere, foi de flipchart, jocuri educaționale, recuzită pentru spectacole școlare etc.)

Sunt considerate infracțiuni:

  1. utilizarea cardului și primei de carieră didactică în alt scop decât cel prevăzut de ordonanța de urgență;
  2. solicitarea și/sau furnizarea de numerar în schimbul primei de carieră didactică sau pentru fracțiuni din aceasta;
  3. refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta măsura de susținere a activității didactice emisă pe suport electronic. Refuzul este justificat daca exista suspiciuni rezonabile privind autenticitatea măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic, identitatea dintre titularul măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic și beneficiarul acesteia;
  4. emiterea pe suport electronic a măsurii de susținere a activității didactice de către alte entități decât cele cu care Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene a încheiat contractul de achiziție publică;
  5. comercializarea suportului electronic al măsurii de susținere a activității didactice contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin prezenta ordonanța de urgență.

Unde pot fi folosite voucherele pentru cadrele didactice

Voucherele destinate personalului de predare și primele de carieră didactică și profesionale pot fi folosite exclusiv la furnizorii "agreați," care pot fi firme, organizații neguvernamentale (ONG-uri) sau instituții de stat, cu condiția ca aceștia să accepte plata prin intermediul cardurilor speciale.

Este important de menționat că aceste beneficii pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în cadrul sistemului educațional și profesional românesc, precizează eduvox.ro.

Cheltuirea banilor se poate face justificând cu facturi

Personalul didactic are posibilitatea de a cheltui întreaga sumă de 1.500 de lei într-o singură tranșă sau în mai multe etape, fie la începutul anului școlar, pe parcursul acestuia sau la final, cu condiția ca cel puțin 1.050 de lei să fie cheltuiți în mod justificat și să fie însoțiți de factură sau facturi care să ateste că acești bani au fost utilizați pentru dezvoltarea profesională și nevoile legate de activitatea didactică.

De asemenea, suma maximă de 450 de lei poate fi utilizată pentru cheltuieli pentru care nu este necesară prezentarea de facturi sau documente justificative.

×
Subiecte în articol: cadre didactice Prime vouchere
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close