Antena 3 CNN Economic Cât curent electric consumă aerul condiţionat într-o oră și cum să eviți facturi uriașe la energie pe timpul verii

Cât curent electric consumă aerul condiţionat într-o oră și cum să eviți facturi uriașe la energie pe timpul verii

Atunci când achiziționați un aer condiționat, este necesar să știți puterea în KW de care dispun și din ce clasă energetică face parte echipamentul respectiv, pentru a vă feri de facturi uriașe la energie electrică, atât pe timpul verii, cât și iarna, dacă plănuiți să îl folosiți și pentru încălzire.

Cât curent electric consumă aerul condiţionat într-o oră și cum să eviți facturi uriașe la energie pe timpul verii
de Mia Lungu    |    20 Iun 2022   •   17:33

Este util de știut faptul că aparatele de aer condiționat care dispun de clasa energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40%, pe când cele care fac parte din clasa energetică C sau D.

Astfel, dacă ai un aparat din clasa A+ (consumul este de 1,08 kw/h), plătești 0.8 + 1.08 = 0.86 lei pe oră. Să zicem că, vara, este pornit, în medie 6 ore pe zi, ceea ce înseamnă 6 x 30 = 180 de ore pe lună. Așadar, calculul final este de 180 x 0.86 = 154 de lei pe lună, potrivit unui calcul efectuat de cancan.ro.

În medie, durata de viață a unui aparat de aer condiționat variază între 5 și 10 ani, dar pot avea și o durată mai mare de utilizare, atâta timp cât întreținerea este făcută corespunzător.

Este foarte important să asiguri mentenanța cel puțin de două ori pe an, pentru a utiliza aparatul în condiții optime o perioadă lungă de timp.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close