Antena 3 CNN Economic Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi în piaţă. Preţul este uriaş

Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi în piaţă. Preţul este uriaş

Cartofii noi au ajuns să aibă un preţ de speriat chiar şi în pieţe, iar comercianţii pot profita de acest lucru, mai ales că se apropie Paştele.

Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi în piaţă. Preţul este uriaş
Sursa foto: Mediafax Foto / Raul Stef-Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    17 Mar 2023   •   14:00

Unele legume de pe masa de Paşte de anul acesta vor costa mai mult decât carnea. Cel puţin, asta spun preţurile pe care le vedem acum în pieţe sau magazine. 

De exemplu, kilogramul de urzici se vinde cu aproape 30 de lei, iar ceapa a ajuns şi ea la 8 lei. Şi cartofii noi costă 15 lei kilogramul, la fel ca şi vinetele de solar. 

Mai mult, în unele pieţe, primii cartofi extratimpurii sunt la preţ dublu. Legumele din comuna Călărași, județul Dolj, din solariile fermierilor, au un preţ piperat: 20 de lei la en-gross, iar în piață va ajunge să coste 25, chiar 30 de lei.

"Azi este prima zi în care recoltăm și sperăm că prețul bun ne va aduce profit. Avem cam o tonă. Am recoltat mai devreme ca anul trecut cu două săptămâni, pentru că ne-a ajutat vremea bună", a precizat producătorul Gelu Firan, potrivit gandul.ro.

Citeşte şiCe pensie va avea un român cu un salariu de 4.000 de lei în prezent

Cartofii noi şi urzicile, la concurenţă cu carnea

S-a ajuns la situaţia în care prețul unui kilogram de urzici "concurează" cu cel al cărnii. De exemplu, un kilogram de carne de vită costă 38 de lei, iar un kilogram de carne de porc se poate vinde și cu 24 de lei.

În pieţe, au început să apară primele verdeţuri şi legume, doar că preţurile acestora sunt duble, comparativ cu anul trecut. Pe de altă parte, producătorii spun că preţurile sunt mult mai mici la poarta serelor.

Spre exemplu, o salată crescută într-o seră din comuna Gostinari pleacă de la poarta producătorului cu 1,40 de lei. În pieţe, în schimb, o găsim la un preţ dublu, de 3 lei. Şi ceapa este 8 lei în piaţă.

Analiştii economici nu exclud specula din această ecuaţie.

"Creşterea spectaculoasă a preţurilor de la producător până la raftul magazinului este una anormală, specifică unor tranzacţii speculative. 

Atâta timp cât legea le permite, samsarii vor găsi tot timpul oportunităţi să îşi pună adaosuri comerciale uriaşe, în condiţiile în care clienţii sunt practic captivi în acest sistem. 

Printre vinovaţi, dincolo de speculanţi şi intermediari, o vină o poartă şi supermarketurile – cele care au ajuns să dicteze politica de preţ pentru întregul sector alimentar din România. 

Au monopolizat comerţul modern şi negociază de pe poziţii de forţă, în interes propriu, atât cu importatorii cât şi cu producătorii români", spune Adrian Negrescu, analist economic.

În aceste condiţii, românii au început să îşi impună limite chiar şi la aceste produse: cartofi, ceapă, legume, sunt foarte scumpe, dar câte puţin din toate.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în ultimul an, legumele s-au scumpit cu 10%.

×
Subiecte în articol: cartofi cartofi noi
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close