Antena 3 CNN Economic Una din trei perechi de pantofi vândute în România provin din China şi costă, în medie, trei dolari

Una din trei perechi de pantofi vândute în România provin din China şi costă, în medie, trei dolari

Vremea încălţărilor autohtone a apus de mult. Importăm marfă multă şi de calitate îndoielnică, mare parte din China.

Una din trei perechi de pantofi vândute în România provin din China şi costă, în medie, trei dolari
Sursa foto: Profimedia
de Alexandra Dima    |    06 Mar 2023   •   11:25

România im­portă anual 66 de milioane de perechi de pantofi, iar o treime din total vine direct din China, la un preţ mediu de 3 dolari (13.90 lei), arată datele World­Foot­wear, o platformă ce analizează industria mondială de încălţăminte.

În realitate însă, e posibil ca ponderea mărfii chinezeşti să fie şi mai mare, ţinând cont că un retailer, de obicei, „adună“ în depozitele sale centrale producţia pe care o realizează în varii colţuri de lume. 

Mai departe, marfa este apoi distribuită în toate statele unde acea companie are prezenţă de retail. Astfel, produsele apar ca fiind importate dintr-o piaţă intermediară, cum ar fi Polonia sau Germania, acolo unde au sediul nume mari precum CCC şi Deichmann.

Totuşi, chiar şi când vine vorba doar de importurile directe din China, ci­frele sunt grăitoare, notează Ziarul Financiar.

Puterea de cumpărare redusă şi preţurile de multe ori similare cu cele din Occident fac ca românii să se încalţe cu chinezării, produse de regulă ieftine. Totul în contextul în care România este unul din­tre marii producători de încălţă­minte de piele, bunuri scumpe, high-end.

×
Subiecte în articol: incaltaminte România China
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close