Antena 3 CNN Economic Categoria de români care primeşte 500-1000 de lei în plus pe lună, începând din august, dacă munceşte în weekend | Decizia, aprobată de Guvern

Categoria de români care primeşte 500-1000 de lei în plus pe lună, începând din august, dacă munceşte în weekend | Decizia, aprobată de Guvern

O categorie de angajaţi români va primi bani în plus lună de lună, dacă îndeplineşte anumite condiţii, potrivit unei decizii adoptate de Guvern.

Categoria de români care primeşte 500-1000 de lei în plus pe lună, începând din august, dacă munceşte în weekend | Decizia, aprobată de Guvern
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    06 Aug 2023   •   04:00

Guvernul a aprobat, la finalul lunii iunie, o ordonanță de urgență prin care au fost introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din domeniul sanitar.

Astfel, salariații din sistemul sanitar public vor primi bani în plus dacă vor lucra în week-enduri, adică vineri noapte, sâmbătă și duminică.

Măsura se aplică de la 1 august personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistență medicală.

Bani în plus la salariu pentru angajații din sistemul sanitar

Începând cu data de 1 august 2023, angajații din sistemul sanitar vor beneficia de o serie de o indemnizații, în valoare de:

- 500 de lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;

- 1.000 de lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin două gărzi în afara normei legale de bază;

- 500 de lei pentru biologii, chimiştii şi biochimiştii care efectuează lunar cel puţin două gărzi;

- 500 de lei pentru asistenţii medicali, tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţii medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţii medicali dentari licenţiaţi, asistenţii medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţii medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;

- 100 de lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează, dar nu mai mult de 300 de lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepţia celor prevăzute la lit. a-c).

Concediul de odihnă, modificat pentru bugetarii din Sănătate

Prin același act normativ, a fost modificată și durata concendiului de odihnă. Articolul 37 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 prevede:
"(1) Personalul contractual din sistemul public de sănătate beneficiază de concediu de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare, în funcţie de vechime, calculate în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate.

(2) În termen de 12 luni de la data concedierii ca urmare a desfiinţării unităţii sanitare, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă", potrivit gandul.ro.

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close