Antena 3 Economic Ce pot face debitorii după decizia CCR pe conversie. Iniţiatorul Legii dării în plată vine cu soluţii

Ce pot face debitorii după decizia CCR pe conversie. Iniţiatorul Legii dării în plată vine cu soluţii

07 Feb 2017   •   15:45
Ce pot face debitorii după decizia CCR pe conversie. Iniţiatorul Legii dării în plată vine cu soluţii
Sursa foto: Foto: Pixabay.com

Senatorul PNL Daniel Zamfir a declarat, marţi, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea privind conversia creditelor în franci, că debitorii pot apela, în instanţă, la un mecanism introdus prin Legea dării în plată şi confirmat de CCR privind reechilibrarea contractelor în cazul depăşirii gradului de îndatorare de 30% din venituri, stabilit de BNR, scrie News.ro.

"Dacă din motivare va reieşi foarte clar că o conversie la cursul istoric e neconstituţională, vestea pe care le-o pot da debitorilor în franci elveţieni şi nu numai este că în urma ultimei motivări a CCR, cu privire la legea dării în plată, acolo se stipulează foarte clar că în baza principiului impreviziunii - atunci când apare un dezechilibru contractual - situaţia se poate reechilibra, instanţa putând să facă lucrul acesta", a spus Daniel Zamfir, cel care a iniţiat Legea dării în plată.

El afirmă că persoanele cu credite în franci elveţieni pot apela astfel la instanţă.

"Cei cu credite în franci elveţieni şi nu numai au posibilitatea ca, în baza principiului impreviziunii, care a fost definit foarte exact de CCR, pot solicita în momentul acesta băncilor să le reechilibreze contractul. (...) În situaţia în care băncile nu sunt de acord, evident că un judecător o va face. Vestea bună e că judecătorul care o va face are un reper, gradul de îndatorare pe care BNR l-a stabilit, de 30% din venituri", explică el.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close