Antena 3 CNN Economic Ce poți cumpăra cu 1 leu în România, în 2024

Ce poți cumpăra cu 1 leu în România, în 2024

Să cumperi ceva de 1 leu şi care să-ţi fie de folos în zilele noastre, în România, devine tot mai greu.

Ce poți cumpăra cu 1 leu în România, în 2024
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    06 Mar 2024   •   20:00

Un leu nu mai valorează aproape nimic în România, mai ales de când prețurile alimentelor au crescut semnificativ, iar pentru a cumpăra un coș minim este nevoie să scoți din buzunar mai multe sute de lei. 

După scumpirile din ultima vreme, produsele pe care românii le mai cumpăra cu 1 leu se pot număra pe degete, iar asta depinde şi de oraşul în care locuieşti.

Recent, jurnaliştii de o publicaţie locală au făcut un mic experiment, să vadă ce se mai poate cumpăra cu 1 leu, în 2024, în România.

Ei au ieșit la cumpărături în Halele Centrale din Ploiești. Cel mai ieftin produs, când vine vorba de produse de patiserie, este covrigul simplu. Acesta se vinde acolo cu prețul de 0,40 lei. 

Însă covrigul brașovean costă 1,5 lei, iar prețul crește chiar și la 4 lei, dacă este vorba de un covrig cu măsline sau cu gem de caise. Spre comparaţie, în Bucureşti, cel mai ieftin covrig costă 1,5 lei.

De asemenea, în același loc, cu 1 leu poți cumpăra o legătură de pătrunjel sau o legătură de mărar. În Capitală, pentru aceeaşi legătură de verdeaţă se plăteşte 2-2,5 lei.

Legătura de ceapă verde costă 2 lei, legătura de lobodă este 3 lei, iar cartofii costă 4 lei/kg.

La cantina de la UPG Ploiești, prețurile parcă au stat pe loc. Cel mai ieftin produs este o chiflă al cărei preț este 0,56 de lei, în timp ce o porție de cartofi este 3,01 lei.

Pe vremea lui Ceaușescu, cel mai ieftin produs era Eugenia. Prețul acestui produs a crescut de la 0,25 bani, la 0,45, iar în 2024 a ajuns să coste 1,49-1,8 lei, potrivit observatorulprahovean.ro.

×
Subiecte în articol: un leu covrig mărar chiflă Ploiești
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close