Antena 3 CNN Economic Ce se întâmplă cu jaloanele pe energie din PNRR | Răspunsul oficial primit de FACIAS

Ce se întâmplă cu jaloanele pe energie din PNRR | Răspunsul oficial primit de FACIAS

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Ministerului Energiei informații despre stadiul obiectivelor din PNRR. Iată răspunsul oficial primit.

Ce se întâmplă cu jaloanele pe energie din PNRR | Răspunsul oficial primit de FACIAS
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    24 Apr 2023   •   14:18

România nu a îndeplinit niciunul dintre marile obiective în acest domeniu, iar termenele au expirat deja. 

Astfel, riscul ca PNRR să se blocheze este unul semnificativ. Principala problemă este întârzierea cu care sunt adoptate actele normative care să reglementeze noile prevederi. 

"FACIAS a primit un răspuns detaliat de la Ministerul Energiei și a aflat, ca și în cazul jaloanelor ce țin de responsabilitatea Ministerului Muncii, suntem departe de a ne fi îndeplinit obligațiile asumate.

Concret, s-a comunicat faptul că Jalonul Nr. 114, respectiv intrarea în vigoare a legii privind decarbonizarea prin care se adoptă calendarul de eliminare treptată a cărbunelui/lignitului, nu este încă îndeplinit din punctul de vedere al Comisiei Europene.

În fapt, responsabilii români s-au făcut că fac treabă și au creat un amalgam de modificări ale legii care nu se potrivește întru totul cu obligația asumată prin PNNR. Acest jalon trebuia implementat și avizat de partenerii europeni la 31 decembrie 2022.

Citește și: Nicolae Ciucă: Renegocierea PNRR este un proces care se derulează deja

În ceea ce privește jalonul 115, respectiv Scoaterea din operare a capacității de producție a energiei electrice pe bază de lignit este efectiv blocat, Ministerul Energiei recunoscând că măsurile adoptate de partea română nici nu au fost analizate de Comisia Europeană.

În aceeași situație se află și jalonul 126 care avea ca termen tot 31 decembrie 2022, dar pentru care nu avem încă actele legislative aprobate", transmite FACIAS.

×
Subiecte în articol: PNRR jaloane energie FACIAS
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close