Antena 3 CNN Economic Cifre impresionante. România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE, în trimestrul III din 2016

Cifre impresionante. România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE, în trimestrul III din 2016

Cifre impresionante. România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE, în trimestrul III din 2016
15 Noi 2016   •   12:32

Cu o creştere a PIB de 4,6% în trimestrul trei din 2016 comparativ cu perioada similară din 2015, România a înregistrat cel mai semnificativ avans dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, conform estimării preliminare publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 1,6%, în ritm anual, în trimestrul trei din 2016, după un avans similar în precedentele trei luni, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o expansiune de 1,8%, după un avans similar în precedentele trei luni.

Cele mai mari creşteri din UE în perioada iulie - septembrie 2016 s-au înregistrat în România (4,6%), Bulgaria (3,5%), Spania şi Slovacia (ambele cu 3,2%). Nu s-au înregistrat scăderi ale PIB-ului în UE în trimestrul trei din 2016 comparativ cu perioada similară din 2015.

De asemenea, în trimestrul trei din 2016 comparativ cu precedentele trei luni, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3%, după un avans similar în perioada aprilie - iunie 2016, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o expansiune de 0,4%, după un avans similar în perioada aprilie - iunie 2016.

Cele mai mari creşteri din UE în trimestrul trei din 2016 comparativ cu precedentele trei luni s-au înregistrat în Bulgaria şi Portugalia (ambele cu 0,8%), Spania, Cipru, Olanda şi Slovacia (toate cu 0,7%). România se află pe locul trei, cu un avans trimestrial de 0,6%. Nu s-au înregistrat scăderi ale PIB-ului în UE.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a estimat recent că România va înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5%, urmată de Irlanda (4,9%).

La începutul lunii, Comisia Europeană a revizuit în urcare cu un punct procentual, la 5,2%, estimările referitoare la creşterea economiei româneşti în acest an.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: economie PIB trimestru estimare avans medie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close