Antena 3 CNN Economic Companii de stat care sunt pe pierderi au făcut donaţii de milioane de euro

Companii de stat care sunt pe pierderi au făcut donaţii de milioane de euro

Companii de stat care sunt pe pierderi au făcut donaţii de milioane de euro
Sursa foto: Foto: freeimages.com
13 Ian 2016   •   13:29
Companiile de stat, deşi înregistrează anual pierderi de sute de milioane de euro, găsesc resurse şi pentru a face donaţii consistente în funcţie de interesele directorilor. 
 
Echipe de fotbal, oameni politici, biserici sau festivaluri de muzică populară au primit în 2014 bani frumoşi sub formă de sponsorizări de la companiile de stat. Pe fir au intrat şi autorităţile. 
 
Compania de stat care a oferit de departe cele mai consistente sponsorizari a fost în 2014 Romgaz. Peste 10 milioane de lei. 80% din acești bani s-au dus către echipa de fotbal Gaz Metan Mediaș, care are și numele companiei imprimat pe tricouri. Tot prin sponsorizșri, Romgaz a mai finanțat și lăcașurile de cult cu aproape 200.000 de lei. 
 
Tot Gaz Metan Medias este și echipa preferată de directorii Operatorului sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz. 90% din sponsorizările acordate de aceștia în 2014
s-au dus către clubul de fotbal. 
 
Celelalte companii de stat au avut sponsorizări mai mici, însă la fel de interesante. La Complexul Energetic Oltenia, o treime din donații s-au dus către Teatrul Elvira Godeanu din Târgu Jiu. De asemenea, 22.000 de lei a fost suma donatăunei parohii, iar cu 10.000 de lei compania a contribuit la organizarea spectacolului de muzică lăutărească "Marioara de la Gorj". 
 
O sponsorizare importantă a acordat și Nuclearelectrica. 22.000 de lei către Institutul Aspen, condus de Mircea Geoană, pentru organizarea unei conferinţe pe teme energetice. 
 
Iar Conpet a donat aproape 90.000 de lei către Jandarmeria Română și lăcașuri de cult.
 
În total, companiile de stat au donat în 2014 peste 10 milioane de lei doar către echipele de fotbal, însă unele dintre aceste donații au fost cu cântec. Donațiile făcute de Romgaz au fost verificate de ANI, pentru că directorul companiei era și în Consiliul Director al clubului Gaz Metan Mediaș, iar Curtea de Conturi a sesizat că donațiile făcute de Complexul Energetic Oltenia către clubul Pandurii Târgu Jiu au fost ilegale.
 


×
Subiecte în articol: donatii
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close