Antena 3 CNN Economic Companii 1.800 de angajaţi, în pragul şomajului. ALRO Slatina ar putea închide 3 hale

1.800 de angajaţi, în pragul şomajului. ALRO Slatina ar putea închide 3 hale

1.800 de angajaţi, în pragul şomajului. ALRO Slatina ar putea închide 3 hale
19 Dec 2008   •   12:50

Consiliul de Administraţie al Vimetco, grupul care a preluat ALRO Slatina, a decis să închidă 3 hale de electroliză, adică 50% din capacitatea ALRO SA şi să trimită în şomaj 1.800 de angajaţi, din cei 6.800 pe care ALRO şi ALPROM îi au împreună, potrivit unui comunicat al sindicatelor, remis Gazetei de Olt.
ALRO Slatina a fost preluată cu capital majoritar de oligarhul rus Vitaly Machitski, sub oblăduirea Vimetco S.A. De la preluare, până în prezent, acţionarul majoritar a câştigat 700 de milioane de dolari, dintre care 130 de milioane de dolari în 2008, se arată în comunicat. Potrivit sursei, Vitaly Machitski doreşte să vândă energia pe care S.C. ALRO S.A o are contractată până în 2012 pentru funcţionarea întreprinderii şi să obţină beneficii din specula cu energia cumpărată la un preţ avantajos, cu un profit de peste 40 de milioane de dolari.
Sindicaliştii spun că, în martie, combinatul ar putea fi închis, ALRO devenind pentru Vimetco o "povară economică". Grupul şi-a mutat zona de acţiune în China, unde va investi peste 1,5 miliarde de dolari pentru a construi alte două întreprinderi de aluminiu şi o termocentrală electrică.
Angajaţii au fost anunţaţi de hotărârea luată, vineri dimineaţă, şi au decis să nu înceteze lucrul, păzind cele trei hale pentru a nu fi închise. Salariaţii spun că vor recurge la forme de protest extreme, pentru că nu mai au nimic de pierdut.
Potrivit comunicatului Vimetco, remis Antena3.ro, din cauza reducerii preţului aluminiului, care a scăzut cu peste 50% de la mijlocul lui iulie 2008 şi până acum, Vimetco a recomandat, la şedinţa Consiliului de Administraţie ţinută săptămâna aceasta, să fie operate noi scăderi ale producţiei la Alro SA şi să se diminueze numărul de angajaţi. Această recomandare vine ca urmare a unei analize generale a operaţiunilor globale ale Vimetco.
Decizia finală va fi luată la începutul săptămânii viitoare la şedinţa programată a Consiliului de Administraţie al Alro. Reducerea producţiei, luată în discuţie, ar putea fi de până la 50%. Totodată, în 2009, numărul angajaţilor s-ar putea diminua cu 1.200.
Alro va căuta şi modalităţi de reducere a costurilor cu materiile prime, precum alumină, cocs, smoală şi alte materiale şi servicii.
?În ultimele luni, preţul aluminiului a scăzut în condiţiile în care economia mondială se îndrepta spre recesiune. Suntem una din primele companii care am reacţionat la deteriorarea pieţei, anunţând reduceri ale producţiei în China, încă din luna octombrie. În momentul de faţă, preţul aluminiului a ajuns la un nivel care ne obligă să luăm în calcul noi reduceri ale producţiei în România, pentru a rămâne competitivi şi pentru a ne păstra nivelul de lichidităţi băneşti ale grupului şi ale unităţilor locale?, afirmă Christian Wuest, Preşedintele Alro SA, potrivit comunicatului.
Compania are, numai în judeţul OLT, peste 20.000 de angajaţi, precum şi numeroase firme colaboratoare. Alro Slatina s-a aflat printre cele mai profitabile societăţi comerciale ale anului 2007, consemnând venituri de 928,12 milioane de dolari (2,26 miliarde de lei), potrivit Cotidianul.
Sintia Radu, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: disponibilizari
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close