Antena 3 CNN Economic Companii Acord final între statul român şi kazahii de la Rompetrol. Ce câştigăm din înţelegerea cu KazMunaiGaz

Acord final între statul român şi kazahii de la Rompetrol. Ce câştigăm din înţelegerea cu KazMunaiGaz

Acord final între statul român şi kazahii de la Rompetrol. Ce câştigăm din înţelegerea cu KazMunaiGaz
Sursa foto: Foto: Agerpres
10 Mai 2013   •   11:17

Acord final între statul român şi kazahii de la Rompetrol. Guvernul va primi 200 de milioane de dolari şi va rămâne şi cu un pachet minoritar de acţiuni la rafinăria Petromidia. În plus, KazMunaiGaz s-a angajat să facă investiţii de un miliard de dolari în România în următorii 7 ani.

Pentru un pachet de 26 la sută din acţiuni, statul român a încasat 200 de milioane de dolari. Cu 20 de milioane mai mult decât ar fi obţinut pe bursă. În plus, a rămas cu 18 la sută din acţiuni de la rafinăria Petromidia. 

Memorandumul aprobat de Guvern mai prevede şi constituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, care ar trebui cheltuit în şapte ani.

"Credem că, dacă găsim proiecte bune de investiţii şi dacă climatul investiţional se va menţine ca până acum, cu o susţinere din partea Guvernului, o să atingem 100% volumul de investiţii anunţat", a afirmat AZAMAT ZHANGULOV, senior vice-president în cadrul Rompetrol.

Până acum, KazMunaiGaz a investit în România peste 2 miliarde de dolari, compania având, în prezent, peste 7 mii de angajaţi. Decizia guvernului a fost salutată şi de Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Kazahstanului în România.

"Acest eveniment este unul istoric în relaţiile noastre bilaterale. Bineînteles ca este o înţelegere de afaceri, între o companie - Rompetrol şi Guvernul României. Este o situaţie de câştig pentru ambele părţi", a declarat ambasadorul Kazahstanului în România.

În schimbul înţelegerii, Guvernul renunţă la procesele cu Rompetrol. Iar pacea trebuie să se menţină pe toată durata colaborării. Statul român şi-a recuperat astfel datoriile de la compania petrolieră după ce în urmă cu 10 ani a fost de acord să convertească creanţa de la Petromidia de 688 de milioane de dolari într-un pachet de acţiuni. La vremea respectivă, rafinăria era condusă de omul de afaceri Dinu Patriciu.

×
Subiecte în articol: Rompetrol
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close