Antena 3 CNN Economic Companii Alro Slatina şi-a prelungit contractul de achiziţie cu Hidroelectrica până în 2018

Alro Slatina şi-a prelungit contractul de achiziţie cu Hidroelectrica până în 2018

Alro Slatina şi-a prelungit contractul de achiziţie cu Hidroelectrica până în 2018
Sursa foto: alro
15 Apr 2010   •   16:33

Cel mai mare consumator de energie electrică din România, Alro Slatina şi-a renegociat şi totodată prelungit, până în 2018, contractul de achiziţie de curent cu Hidroelectrica. Asta, deşi, contractul actual expiră abia peste trei ani, scrie Financiarul. Astfel, combinatul din Slatina si-a asigurat curent ieftin de la Hidroelectrica pe 8 ani. Strategia pare simplă şi mereu aceiaşi: băieţii deştepţi fac din nou jocurile în Energie, iar statul român iese în pierdere.

Contractul de privatizare al combinatului Alro este unul ferit ochiului indiscret. Asta pentru că mişcările auto­rităţilor arată existenta unor favoruri uriaşe, scrie Financiarul. Accesul combinatului la energia ieftină produsă de Hidroelectrica este unul dintre ele.

Semnele de în trebare au început să apară în momentul în care contractul de energie a fost prelungit până în 2018, deşi cel actual expiră abia în 2013.

În plus, preţul nu mai este unul fix, de 25 de euro/MWh ca până acum, ci este influenţat de cotaţia inter­naţională. Ceea ce înseamnă că dacă preţul mondial creşte, Hidroelectrica vinde curentul mult mai scump, iar dacă scade, combinatul va primi energie mai ieftină.

În acest moment, Alro ia curent cu 25% mai mult decât înainte de renegociere. Ceea ce înseamnă un nivel de 31 de euro/MWh, adică 130 de lei/MWh.

În toată această afacere, cel care pierde este statul român, pentru că în situaţia unei căderi a pieţei mondiale a aluminiului, încasările vor fi extrem de mici.

Una dintre explicaţiile reprezentanţiilor Alro în ceea ce priveşte prelungirea contractului cu Hidroelectrica cu 3 ani înaintea scadenţei are legătură cu înfiinţarea celor două mari companii energetice care vor îngloba aproape toata producţia de ener­gie din ţară - Electra şi Hidroener­getica.

A doua explicaţie se referă la intrarea în stand-by, din cauza crizei economice, a proiectului Alro de cons­trui­re a unei centrale elec­trice de 1.000 MW.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: hidroelectrica
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close