Antena 3 CNN Economic Companii ArcelorMittal impune noi restricţii: concediu forţat, şomaj tehnic sau week-end de trei zile

ArcelorMittal impune noi restricţii: concediu forţat, şomaj tehnic sau week-end de trei zile

ArcelorMittal impune noi restricţii: concediu forţat, şomaj tehnic sau week-end de trei zile
Sursa foto: ArcelorMittal
21 Ian 2009   •   15:37

Conducerea combinatului siderurgic gălăţean ArcelorMittal a propus, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii sindicatelor, noi măsuri de criză. Astfel, începând cu data de 1 martie, muncitorii ar putea fi obligaţi să-şi ia şi 10 zile din concediul de odihnă cuvenit pe anul viitor, să fie trimişi în şomaj tehnic sau să muncească doar patru zile pe săptămână.
Noile măsuri au fost prezentate sindicaliştilor de senior managerul Ionel Boro, în cadrul unei şedinţe ce a durat aproximativ două ore. În cadrul şedinţei s-a discutat despre măsurile care ar urma să fie adoptate în lunile următoare, în cazul în care o va impune criza actuală.
Totodată, au fost propuse mai multe variante: oamenii să fie trimişi în şomaj tehnic cu 75% din salariul de bază plus sporul de vechime sau circa 6.000 dintre angajaţii din schimbul de dimineaţă să lucreze doar patru zile, compania neplătind astfel tichete de masă sau sporurile pentru zilele nelucrate.
O altă variantă ar fi să îşi mai ia, prin rotaţie, 10 zile de concediu şi pe anul viitor, încă de anul acesta, ceea ce reprezintă 3.500 dintre cei 13.000 de angajaţi de pe platforma siderurgică.
În prezent, începând cu data de 12 ianuarie, toţi salariaţii au fost obligaţi să-şi ia 10 zile din concediul de odihnă aferent anului 2009. Pentru a nu afecta activitatea, doar o treime dintre angajaţi intră, prin rotaţie, în concediu, până la jumătatea lunii februarie.
Propunerile făcute de administraţie nu au un caracter final, urmând să se stabilească în săptămânile viitoare care dintre acestea vor fi adoptate.
Angajaţii ar avea cel mai puţin de pierdut în cazul week-end-ului prelungit.
Antena 3

×
Subiecte în articol: masuri anticriza somaj tehnic
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close