Antena 3 CNN Economic Companii Atac la marile companii: Obama schimbă sistemul fiscal

Atac la marile companii: Obama schimbă sistemul fiscal

Atac la marile companii: Obama schimbă sistemul fiscal
Sursa foto: sistem fiscal
05 Mai 2009   •   11:39

Preşedintele american Barack Obama a promis luni să revizuiască politicile fiscale despre care spune că răsplătesc companiile pentru mutarea slujbelor în afara SUA şi permit oamenilor bogaţi să eludeze taxele prin conturi offshore .
Casa Albă a estimat că planul ar economisi circa 219 miliarde de dolari în următorii zece ani. Într-una din propuneri, pe care afaceriştii este de aşteptat să o atace, Obama doreşte întărirea prevederilor fiscale ce permit firmelor să nu facă plata impozitelor pe profitul care îl produc în străinătate dacă acel câştig este reinvestit tot în filialele străine. Această parte a planului a atras deja opoziţia unor giganţi precum Pfizer sau Oracle.
Preşedintele american a mai declarat că va închide găurile şi va mări prevenirea evitării taxelor de către companii şi indivizi.
Propunerile acestuia trebuie aprobate de Congres, unde mai mulţi parlamentari şi-au arătat sprijinul. Totuşi, unul crucial, senatorul Max Baucus, preşedintele democrat al Comisiei de Finanţe, a cerut un studiu mai amănunţit despre efectele acestora.

Prin neplata taxelor legate de profitul în străinătate se consideră că astfel firmele sunt încurajate să mărească operaţiunile din afară în loc să se creeze locuri de muncă acasă.
Încă din timpul campaniei, Obama promisese să schimbe acest lucru.
În martie, 200 de companii şi grupuri de comerţ precum Camera de Comerţ a SUA au trimis liderilor din Congres o scrisoare în care cereau neadoptarea unei asemenea măsuri. Se aprecia că firmele nu ar fi pe picior de egalitate cu concurenţii de pe piaţa internaţională, dintre care mulţi nu trebuie să plătească taxe acasă pentru entităţi externe.
Pfizer, Oracle, Microsoft, Johnson & Johnson şi General Electric erau printre semnatari.
Conform planului, companiile nu vor mai putea deduce cheltuielile suportate de operaţiunile externe până nu plătesc taxe pe profit. La anunţul acestor măsuri, Obama declara că actualele legi permit ?să plăteşti taxe mai mici dacă creezi un loc de muncă în Bangalore, India, decât dacă creezi unul în Buffalo, New York."
El a mai cerut transparenţă în privinţa conturilor bancare din paradisuri fiscale. ?Dacă instituţiile financiare nu cooperează cu noi, vom presupune că ţin bani în paradisuri fiscale şi vom acţiona în consecinţă
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: paradis fiscal taxe si impozite
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close