Antena 3 CNN Economic Companii Bechtel: Mai bine se lucrează cu banii de la buget

Bechtel: Mai bine se lucrează cu banii de la buget

Bechtel: Mai bine se lucrează cu banii de la buget
Sursa foto: autostrada bechtel
08 Apr 2009   •   01:37

Directorul de proiect al Bechtel, Mike Mix, a declarat că firma americană a venit în România pentru a construi integral Autostrada Transilvania, o discuţie lămuritoare cu Ministerul Transporturilor privind porţiunea cuprinsă între Târgu Mureş şi Braşov urmând să aibă loc până în iunie.

?Noi suntem aici pentru a construi întreaga autostradă. Oficialii din minister au venit la noi şi ne-au întrebat dacă ne putem implica într-o finanţare a porţiunii de la Târgu Mureş la Braşov, ne-au prezentat propunerile lor, urmând ca o discuţie lămuritoare să aveam în prima jumătate a acestui an?, a declarat Mix.

Ministrul transporturilor şi infrastructurii, Radu Berceanu, declara în martie că bugetul de stat nu permite finanţarea lucrărilor pe transoanele cuprinse între Târgu Mureş şi Braşov, o soluţie pentru finalizarea proiectului fiind concesionarea lucrărilor pe această porţiune către o altă firmă sau chiar către Bechtel. "În felul în care e, oricum n-avem cum să continuăm. Ar fi o soluţie de mijloc, ca ei să facă jumătate şi să ne lase liberi în cealaltă jumătate", declara în martie Berceanu.

Mike Mix a declarat pentru NewsIn că mai rapid şi mai economic se dezvoltă proiecte de infrastructură cu bani de la bugetul de stat, decât pe banii constructorului, mai ales în actualul context economic.

Oficialul Bechtel a declarat că, în actualul context economic, marile proiecte de infrastructură ar trebui finanţate de la bugetul de stat şi nu din fonduri private.

Radu Berceanu declara la începutul anului că prioritatea Guvernului este finalizarea până în 2013 a sectoarelor care leagă Turda de graniţa cu Ungaria. ?Nu avem probleme să finanţăm porţiunea de la Turda până la graniţă, astfel încât să fie gata până în 2013. Restul nu e neapărat o urgenţă. Nu avem capacitatea financiară să ne gândim la restul autostrăzii până în 2013?, declara Berceanu la începutul anului.

Potrivit oficialului de la Transporturi, realizarea porţiunii de autostradă de la Câmpia Turzii până la graniţa cu Ungaria va scoate de la bugetul de stat circa 2,4-2,5 miliarde de euro, peste valoarea contractului de realizare a întregului proiect de infrastructură.

În acest an Bechtel va încasa de la bugetul de stat pentru finalizarea a circa 42 de kilometri de pe tronsonul 2B (Turda-Gilău) aproximativ 280 milioane de euro. Ministrul Transporturilor declara în luna ianuarie că statul a plătit companiei Bechtel 624 milioane de euro.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a achitat săptămâna trecută integral datoriile în valoare de peste 140 milioane de euro pe care le avea către constructorul Autostrăzii Transilvania, compania americană Bechtel.
Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close