Antena 3 CNN Economic Companii Bosch inaugurează o nouă unitate de producţie pentru componente auto, la Blaj

Bosch inaugurează o nouă unitate de producţie pentru componente auto, la Blaj

Bosch inaugurează o nouă unitate de producţie pentru componente auto, la Blaj
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Iun 2013   •   13:30
Concernul german Bosch a inaugurat, sâmbătă, la Blaj o nouă unitate de producţie pentru componente auto, investiţia, cifrată la aproape 50 de milioane de euro, urmând să creeze circa 300 de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului, conform Mediafax.
Noua unitate de producţie, a treia din municipiul Blaj, a fost inaugurată, sâmbătă, la evenimente fiind prezenţi reprezentanţii concernului german Bosch în România, ai administraţiei locale din Blaj, dar şi reprezentanţii administraţiei judeţene, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel. 
Potrivit reprezentanţilor Bosch, fabrica din Blaj a companiei a fost extinsă semnificativ, iar lucrările aferente şi investiţiile în utilajele de producţie au însumat circa 50 de milioane de euro.
"Începând cu luna iunie a anului 2013, la Blaj vor fi fabricaţi senzori de turaţie pentru sistemele de control al şasiului, dedicaţi industriei auto. Rolul acestor senzori este de a transmite către sistemul electronic de bord informaţii legate, de exemplu, de viteza de rotaţie a roţii, informaţii esenţiale pentru buna funcţionare a sistemelor de asistare, cum ar fi ABS şi ESP" se arată într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, de Bosch.
Noua unitate de producţie a fost realizată pe o suprafaţă de 21.000 de metri pătraţi şi în cadrul acesteia vor fi create până la sfârşitul anului 2013 circa 300 de noi locuri de muncă, numărul angajaţilor Bosch de la Blaj ajungând în total la 900.
Printre participanţii la inaugurarea noii investiţii Bosch de la Blaj s-au aflat şi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, precum şi ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim.
Dan Şova a declarat că noua unitate de producţie inaugurată de Bosch la Blaj este o investiţie importantă atât pentru Blaj, cât şi pentru România. 
"Este o investiţie foarte importantă, va crea peste 300 de locuri de muncă pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi şi o investiţie de aproximativ 50 de milioane de euro. Eu cred că având în vedere volumul de vânzări al Bosch România din 2012 în valoare de 180 de milioane de euro, faptul că vor face anul acesta o investiţie de 120 de milioane de euro în total, 50 la Blaj şi 70 şi ceva de milioane de euro la Cluj, care se va inaugura în trimestrul patru şi va crea încă 300 de locuri de muncă, faptul că Bosh, la începutul anului 2013, avea 1.400 de angajaţi în România şi va ajunge la 2.000 de angajaţi este un lucru foarte bun. Mă bucur că după investiţia Daimler de la Sebeş, Star Transmision, un alt investitor german îşi extinde capacitatea de producţie din România", a spus Şova. 
Ministrul a adăugat că venirea acestor investitori germani spre România reprezintă un semnal important pentru ţară şi o creştere pe harta europeană a industriei auto.
 
În prezent, grupul german Bosch deţine la Blaj alte două unităţi de producţie în care lucrează circa 570 de persoane. Divizia Drive and Control din cadrul Bosch, cunoscută şi ca Bosch Rexroth, a produs aici până în prezent tehnologie liniară folosită în ingineria mecanică.
Germanii de la Bosch vor inaugura şi în Cluj-Napoca un nou centru de producţie pentru fabricarea şi dezvoltarea de unităţi electronice de comandă pentru autovehicule. Până la sfârşitul anului 2013, sunt prevăzute investiţii de 77 de milioane de euro. Bosch va construi o unitate de producţie pe o suprafaţă totală de circa 38.000 de metri pătraţi. În cadrul fabricii din Cluj-Napoca, vor lucra până la sfârşitul anului peste 300 de angajaţi în domeniul producţiei şi dezvoltării. Peste jumătate dintre aceştia au fost deja angajaţi şi efectuează în prezent un stagiu de pregătire în unul din centrele Bosch din afara ţării. 
În 2012, vânzările Grupului Bosch la nivel mondial au crescut cu 1,9 procente, ajungând la 52,5 miliarde de euro. Veniturile înainte de impozitare au fost de 2,8 miliarde de euro. Potrivit reprezentanţilor companiei, în anul precedent, numărul angajaţilor Bosch a crescut uşor, cu 3.400 de persoane, astfel că în prezent Bosch are 305.900 de angajaţi. 
Grupul Bosch a alocat în 2012 circa opt miliarde de euro pentru investiţii: 4,8 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare şi 3,2 miliarde de euro pentru investiţiile în active fixe.
Bosch se aşteaptă la o creştere de două până la patru procente a volumului de vânzări pentru acest an.
 

×
Subiecte în articol: dan sova companie
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close