Antena 3 CNN Economic Companii Cât costă pachetul de 40% al lui Banciu la Farmexpert: nemţii au calculat că 52,6 mil. Euro. Dublu faţă de cât i-au dat acum cinci ani pe 60% din afacere

Cât costă pachetul de 40% al lui Banciu la Farmexpert: nemţii au calculat că 52,6 mil. Euro. Dublu faţă de cât i-au dat acum cinci ani pe 60% din afacere

Cât costă pachetul de 40% al lui Banciu la Farmexpert: nemţii au calculat că 52,6 mil. Euro. Dublu faţă de cât i-au dat acum cinci ani pe 60% din afacere
de Adrian Mirsanu    |    02 Sep 2011   •   21:09

Pachetul de 40% pe care Eugen Banciu il mai detine la Farmexpert, al doilea distribuitor de pe piata farma din Romania, este evaluat la 52,6 mil. Euro intr-un raport al grupului german ANZAG, care a cumparat in 2006 o participatie de 60% din afacere.

Eugen Banciu, fondatorul Farmexpert, are o clauza de “put option”, prin care daca ar vrea sa isi vanda acum catre nemti actiunile ar incasa dublu fata de acum cinci ani, cand a primit de la grupul german ANZAG pentru pachetul de 60% vandut atunci pe o suma cuprinsa intre 25 si 30 mil. Euro, conform unor estimari din piata.

“Actionarul minoritar al Farmexpert (Eugen Banciu – n.r.) are o clauza de put option referitoare la actiunile sale, unde un posibil pret de achizitie este determinat de o formula de pret de cumparare bazata pe EBITDA inregistrata de companie. Aceasta optiune este raportata in aceste situatiii financiare pentru prima oara in concordanta cu metoda de achizitie anticipata ca pasiv (liability – eng.) la o valoare justa (fair value – eng.)”, se arata in raportul ANZAG, companie care acum face parte din gigantul britanic Alliance Boots. Valoarea de 52,6 mil. Euro aferenta pachetului pentru care este aplicabila clauza de put option este stabilita la 31 martie 2011, insa a fost facuta publica recent, odata cu raportul nemtilor. Raportul cu situatiile financiare consolidate ale ANZAG cuprinde estimari si evaluari ale managementului grupului german.

La acest pret, valoarea de piata a Farmexpert ar fi de 131,5 mil. Euro, de aproape trei ori mai mare fata de cea care rezulta in urma tranzactiei incheiate in 2006 cu Eugen Banciu. Cresterea valorii de piata a businessului Farmexpert poate fi usor explicata daca ne uitam la evolutia companiei.

Cifra de afaceri si profitul Farmexpert a explodat intre 2005 si 2010, iar cota de piata a crescut puternic in acest interval, dupa ce au trecut in “mana” germanilor de la ANZAG, unul dintre cei mai mari distribuitori din Germania. Astfel, Farmexpert DCI a raportat la finele anului trecut o cifra de afaceri de 363 mil. Euro, de peste cinci ori peste nivelul din 2005, de 71,4 mil. Euro. De asemenea, castigul net al Farmexpert s-a multiplicat de aproape sapte ori, ajungand in 2010 la 12,7 mil. Euro, rezulta din bilanturile companiei publicate de Finante. Marja neta a businessului Farmexpert a urcat de la 2,6% la 3,5%, in timp ce personalul companiei pe fondul extinderii activitatii a crescut de la circa 91 in 2005 la aproximativ 642 de angajati.

Cota de piata a Farmexpert, care ocupa pozitia a doua in sectorul de distributie de medicamente, este de 12,9%, primul loc apartinand in continuare Mediplus, parte a grupului A & D Pharma – cel mai mare business de pe piata farma din Romania.

Farmexpert acopera piata locala din sase locatii – Timisoara, Iasi, Cluj, Brasov, Ploiesti si Bucuresti, avand la dispozitie si un nou depozit central in capitala. “In ultimii ani, Farmexpert s-a dezvoltat semnificativ mai bine decat piata in ansamblu”, mentioneaza raportul ANZAG.

Acesta noteaza ca veniturile din vanzari in 2010 au fost la Farmexpert de 344 mil. Euro, in timp ce contributia in semestrul al doilea (iulie – decembrie 2010) la situatiile financiare consolidate ale ANZAG a fost de 188 mil. Euro, contributia Farmexpert la rezultatele grupului german fiind apreciata in raport drept “satisfacatoare”. Cifrele din raportul ANZAG sunt conforme cu standardele de raportare financiare internationale (IFRS).

Doctorul Eugen Banciu a pornit in 1996 afacerea Farmexpert. Tot Banciu este si in spatele retelei de farmacii Dona, una dintre cele mai mari de pe piata, unde din nou prima pozitie este detinuta de grupul A & D Pharma prin intermediul Sensiblu.





×
Subiecte în articol: actiuni Germania România companie
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close