Antena 3 CNN Economic Companii Cat de profitabila mai este Alro Slatina fara energia de la Hidroelectrica? Lovit si de scaderea cererii, sefii producatorului de aluminiu vorbesc de “supravietuire” si cer reluarea livrarilor de energie ieftina

Cat de profitabila mai este Alro Slatina fara energia de la Hidroelectrica? Lovit si de scaderea cererii, sefii producatorului de aluminiu vorbesc de “supravietuire” si cer reluarea livrarilor de energie ieftina

  Cat de profitabila mai este Alro Slatina fara energia de la Hidroelectrica? Lovit si de scaderea cererii, sefii producatorului de aluminiu vorbesc de “supravietuire” si cer reluarea livrarilor de energie ieftina
Sursa foto: Foto: Alro
de Catalin Ciocan    |    19 Ian 2012   •   16:35
Alro Slatina (ALR), cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a ajuns la limita supravietuirii, iar trendul profitabilitatii din prima jumatate a anului nu a mai continuat, spun sefii subsidiarei locale a grupului Vimetco, controlat de magnatul rus Vitali Masitski.

Pe un ton calm, dar cu expresii care sugereaza o situatie disperata, sefii Alro au vorbit despre impactul dublu negativ asupra businessului, generat atat de decizia producatorului de energie ieftina Hidroelectrica de a injumatati livrarile catre combinat invocand seceta ca si cauza de forta majora, precum si a scaderii cotatiei aluminiului pe pietele externe. Reprezentantii Alro lasa de inteles ca firma, considerata de regula una dintre cele mai profitabile companii listate la Bursa de la Bucuresti, ar fi inceput sa acumuleze pierderi in ultima parte a anului, chiar daca a incheiat anul trecut pe plus.

Sindicalistii de la Cartel Alfa anuntasera recent ca rusii ar putea inchide combinatul de la Slatina in urmatoarele doua luni din cauza dificultatilor pe care le intampina societatea ca urmare a reducerii cantitatii de energie livrata de Hidroelectrica.

Gheorghe Dobra, CEO Vimetco, respectiv Marian Nastase, directorul financiar al companiei, au insistat asupra faptului ca producatorul de energie de stat ar trebui sa ridice clauza de forta majora in perioada urmatoare, avand in vedere ca  suntem in sezonul “in care ar trebui sa ploua sau sa ninga”. Cei doi executivi ai Alro au evitat sa dea un raspuns clar la intrebarea daca societatea a incheiat pe pierdere ultimul trimestru al anului, adica perioada in care a fost nevoita sa cumpere energie electrica mai scumpa pe fondul reducerii la 50% a cantitatii livrate de Hidroelectrica. Pentru Alro, costurile cu utilitatile au cea mai mare pondere, iar in conditiile in care compania este unul dintre cei mai mari consumatori din Romania, dependenta de o sursa de energie ieftina este vitala. Din acest motiv, Alro cauta de ani buni sa isi asigure chiar o sursa proprie de energie.

“Nu am anuntat rezultatele pe trimestrul al patrulea, dar prima jumatate a anului a fost profitabila si, din pacate, din cauza situatiei trendul nu a continuat, dar la nivel de an datorita primului semestru, chiar si datorita trimestrului al treilea care a fost bunicel, rezultatele au fost peste asteptarile noastre bugetate. O parte din ele au fost insa sterse de situatia dificila. Daca ma intrebati acum cum arata trimestrul al patrulea nu stiu ca nu am inchis contabilitatea”, a declarat Marian Nastase, directorul financiar al Vimetco si country manager pentru Romania al grupului controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitski.

La randul sau, Gheorghe Dobra, care detine cea mai inalta pozitie executiva in grupul metalurgic rus, a precizat insa ca la nivelul lui 2011 Alro nu a trecut pe minus.

“Anul trecut am incheiat cu profit, dar intr-un business ca acesta care este capital intensiv in cand se creeaza parteneriate pe termen lung, poti pierde bani pe o luna, poti pierde pe o jumatate de an, poti face bani in a doua jumatate a anului. Am facut un program anti-criza, am luat toate masurile ca sa supravietuiem urmatoarele trei luni dupa care speram sa gasim o solutie viabila si viata se va schimba”, a spus
Gheorghe Dobra, directorul general al Alro si al grupului Vimetco, care controleaza producatorul de aluminiu.

Hidroelectrica livreaza in prezent, in medie, 50% din necesitate de electricitate al Alro, compania fiind nevoita sa cumpere restul de energie electrica de pe Piata Zilei Urmatoare si de pe Piata de Echilibrare, la preturi mult mai mari. Aceste piete, spun sefii de la Alro, nu au fost create cu scop contractual, ci pentru a ajusta deviatiile consumului estimate pentru fiecare zi. Insa, oficialii Alro nu spun in mod clar daca pierd bani din cauza faptului ca nu mai cumpara energie ieftina de la Hidroelectrica.   

Producatorul de aluminiu lucreaza insa la capacitate redusa inca din 2008, cand nu exista aceasta problema.

“Alro lucreaza din 2008 la 75% din capacitate. Am redus capacitatea cu 25% si am functionat pana azi la 75% din capacitate. Anul trecut, am avut intentia sa readucem capacitatea la normal si din acest motiv am facut aprovizionarea pentru 2012 si asa am ajuns sa cumparam energie de la Rovinari, care ne ajunge pana la 31 iulie 2012. Din pacate situatia care s-a creat in piata din cauza secetei ne-a dus la punctul zero”, a mentionat Marian Nastase.

Alro are un contract cu Hidroelectrica pana in 2018, insa din cauza reducerii cantitatii de energie livrate, combinatul a trebuit sa-si asigure electricitatea pentru primul trimestru al acestui an din diverse surse, la costuri mai mari.

Conducerea combinatului spune insa ca Hidroelectrica ar trebui sa inceapa in perioada urmatoare sa revina la normal in ceea ce priveste electricitatea livrata.

“Noi urmarim cu mare atentie cotele Dunarii, iar Dunarea este la nivel normal. A nins in Austria, Slovenia, a plouat in Germania, urmeaza sa se topeasca si zapezile din Romania, dupa sase luni de seceta, trebuie sa se revina la normal. Semne sunt ca se poate ridica aceasta clauza. Raurile interne nu au revenit inca la normal, dar pana la sfarsitul iernii ar trebui sa revina si ele. Clima in Romania este temperat-continentala, asta inseamna ca toamna, iarna si primavara ploua, iar vara este seceta. Acum este sezonul in care trebuie sa ploua. Nu putem crede ca seceta va tine 1-2 ani de zile sau ca va ploua o data la 10 ani ca in Sahara”, a precizat Gheorghe Dobra.

Pe de alta parte, daca nu va putea contracta energie necesara, conducerea Alro spune ca analizeaza diferite scenarii, incluzand oprirea temporara a unor capacitati de productie.  Amenintarile privind posibila reducere a productie sau chiar inchiderea combinatului au fost insa interpretate si ca o incercare de presiune din partea sefilor Alro in negocierile cu Hidroelectrica.

“Nu este absolut nici o presiune, deoarece noi vrem sa avem un tratament cum au competitorii nostrii din UE, din America de Nord”, a replicat Dobra.

“Eu cred ca dimpotriva pozitia noastra a fost mult mai clara si cred ca am fost foarte expliciti cand am spus ca facem tot posibilul sa gasim solutii pentru a trece de aceasta situatie temporara”, a adaugat si Marian Nastase.

Oficialii companiei spun ca in ultimele luni Alro nu a fost afectata doar de forta majora invoca de Hidroelectrica, ci si de contextul international, caracterizat de o reducere a cererii de metal si implicit de scadere a pretului aluminiului. Cotatia a scazut in ultimul trimestru al anului trecut la 1.980 dolari/tona la sfarsitul lui decembrie 2011 fata de 2.450 dolari/tona la finele anului anterior. Totodata, la sfarsitul lui 2011, preturile aluminiului au scazut cu mai mult de 27% fata de cea inalta cotatie din 2011.

“Acest trend de scadere speram sa se opreasca la nivelul actual, care noua ne asigura supravietuirea. Daca scade la un nivel ca in urma cu 7-8 ani nu vad prea multi producatori de aluminiu care sa reziste. Foarte multi producatori de aluminiu au decis sa ia masuri drastice pentru a face fata conditiilor de piata. Alcoa, unul dintre liderii mondiali, a hotarat sa reduca productia cu 12%. Majoritatea producatorilor nu mai spun acum ca au inchis, ci isi suspenda productia, dar asta poate fi pe termen scurt, mediu, lung sau pentru totodeauna”, a precizat Gheorghe Dobra.

Alro exporta cea mai mare parte a productiei in UE, valoarea exporturilor anul trecut ajungand la 525 milioane de dolari, din care ponderea produselor cu valoare adaugata mare a fost de aproape 50%. Afacerile totale ale Alro au depasit 700 milioane de dolari, potrivit estimarilor conducerii companiei.

Pentru a face fata conditiilor de piata nefavorabile, oficialii Alro spun ca au implementat un program anti-criza, care a constat in principal in reducerea costurilor si orientarea spre comenzile cele mai profitabile.
Pentru rusii de la Vimetco, operatiunile din Romania ocupa o pozitie strategica, in conditiile in care pe langa combinatul de la Slatina cu cea mai mare productie de aluminiu din regiune, detin si fabrica de alumina Alum Tulcea. Vimetco are o structura integrata a portofoliului sau in care se mai regasesc mine de bauxita in Sierra Leone, respectiv capacitati de productie in China.

Magnatul rus Vitali Masitski controleaza un pachet de 87% din actiunile Alro, in timp ce Fondul Proprietatea detine 10% din titluri, restul actiunilor fiind in posesia investitorilor pe bursa de la Bucuresti. Valoarea bursiera a companiei este de 518 milioane de euro la un pret de 3,15 lei pe actiune.
 
 

×
Subiecte în articol: ALRO hidroelectrica aluminiu
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close