Antena 3 CNN Economic Companii Cine sunt cei mai mari acţionari ai Petrom de pe Bursă înainte ca statul să vândă 9,84% din acţiuni

Cine sunt cei mai mari acţionari ai Petrom de pe Bursă înainte ca statul să vândă 9,84% din acţiuni

Cine sunt cei mai mari acţionari ai Petrom de pe Bursă înainte ca statul să vândă 9,84% din acţiuni
de Catalin Ciocan    |    27 Iun 2011   •   15:15
Americanii de la Artio Global, suedezii de la East Capital  si Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, sunt cei mai mari actionari ai OMV Petrom (SNP), intre fondurile de investitii straine, care au intrat in actionariatul celei mai mari companii romanesti inainte ca statul sa vanda pachetul de 9,84% din actiuni.

Compania de investitii Franklin Templeton din SUA a ajuns al treilea actionar ca marime al Petrom in urma achizitiilor puternice realizate in acest an, care i-au permis sa ajunga la o participatie de 0,25%, echivalentul a 139,5 milioane de actiuni, potrivit raportarilor de pe Bloomberg.

Templeton administreaza in Romania activele Fondul Proprietatea (FP), cel mai important actionar al Petrom, dupa grupul austriac OMV si statul roman.  FP controleaza 20,11% din titlurile Petrom, participatie apropiata de cea a statului roman, care detine 20,64% din actiuni. 

Campania agresiva de achizitii a Templeton a fost insotita de vanzari masive din partea fondurilor Artio Global, care au renuntat la un pachet de circa 160 milioane de actiuni in perioada noiembrie2010 – ianuarie 2011. Artio a ramas totusi cel mai mare actionar Petrom, dintre fondurile de investitii straine, cu o participatie de 1,15%.

Un alt investitor institutional care a cumparat puternic actiuni Petrom a fost East Capital, care a ajuns la o detinere de 0,38%, dupa ce a cumparat un pachet de 20,35 milioane de actiuni in primele trei luni ale anului. De mentionat ca in cazul fondurilor Templeton si East Capital, raportarile sunt de la sfarsitul lunii martie, in timp ce in cazul Artio, cele mai recente date publicate sunt de la finele lunii ianuarie.

Topul celor mai mari investitori in Petrom este continuat de Eaton Vance, una dintre cele mai vechi firme de administrare a activelor din Statele Unite. Eaton Vance Management detine 0,14% din actiunile Petrom, potrivit raportarii de la sfarsitul lunii aprilie, care indica si faptul ca americanii nu au mai facut modificari in privinta acestei detineri. O alta divizie, Eaton Vance Advisors, controleaza la randul ei 0,03% din Petrom.

Fondurile americane sunt de altfel bine reprezentate in actionariatul Petrom, o alta companie Prudential Financial, una dintre cele mai mari societati de asigurari din Statele Unite, incheind top 10 actionari, cu o participatie de 0,04%, conform datelor de la sfarsitul lunii martie.

Grupul olandez ING are si el o pozitie de top in actionariatul Petrom, figurand prin doua divizii, ING International Advisory si ING Investment Management, cu detineri de 0,08% si, respective 0,03%. Si in acest caz, raportarile sunt de la finele primului trimestru.

Eaton Vance, ING si Prudential Financial nu au facut tranzactii cu actiunile companiei romanesti in primele luni ale anului. Nu aceasta este situatia altor actionari importanti ai Petrom, precum grecii de la Alpha Mutual Fund Management, care au vandut un pachet de trei milioane de actiuni, ramanand cu un pachet de 16,5 milioane de actiuni, echivalentul a 0,03% din capital. Suedezii de la Gustavia chiar au iesit complet din actionariatul Petrom in primul trimestru din 2011, renuntand la pachetul de 10 milioane de titluri.

Alti investitori isi redusesera participatiile in ultima parte a anului trecut. Astfel, Universal Investment, una dintre cele mai mari companii de profil din Germania, cu active sub administrare de 130 miliarde de euro, a vandut 2,18 milioane de actiuni, conform raportarii de la sfarsitul lunii septembrie 2010, in timp ce Danske Invest Management, a vandut peste un milion de actiuni in ultimul trimestru al anului trecut. Danske mai detine 19,85 milioane de actiuni Petrom, in timp ce Universal Investment mai are un pachet de 10,6 milioane de titluri, echivalentul a 0,02% din actiuni.

La polul opus, intre investitorii care au cumparat actiuni Petrom de la inceputul acestui an, sunt si fondurile administrate de Ringturm KAG, o companie de administrare de fonduri detinuta de Erste. Ringturm a cumparat 3,8 milioane de actiuni Petrom, care i-au majorat participatia pana la 8,5 milioane de titluri. Un pachet de 1,3 milioane de actiuni au cumparat si fondurile EFG Eurobank, acestea controland in total 3,33 milioane de titluri.

Statul va vinde luna urmatoare 9,84% din actiunile Petrom printr-o tranzactie estimata la cel putin 500 milioane de euro, iar brokerii spun ca succesul ofertei va depinde in primul rand de apetitul fondurilor de investii straine.

Actiunile Petrom se tranzactioneaza pe Bursa in prezent la pretul de 0,384 lei/actiune. Potrivit datelor Bloomberg, analistii au tinte de pret pentru aceste titluri in urmatoarele 12 luni de la un minim de 0,42 lei/actiune pana la un maxim de 0,5 lei/actiune. Minimul apartine analistilor de la KBC Securities, care au o recomandare de “hold”, datand din 25 mai. Estimarea cea mai ridicata apartine analistilor de la UniCredit CAIB Securities, care in 5 mai au o emis o recomandare de “cumparare”. O recomandare foarte recenta a emis analistul Victor Labate de la firma National P&K Securities, din Grecia. Recomandarea acestuia este “neutru”,  iar pretul-tinta de 0,47 lei/actiune.Analistii Alpha Finance Romania, societate de brokeraj controlata de grupul elen Alpha Bank,  a pus sub “revizuire” in 21 iunie recomandarea pe actiunile Petrom (SNP), tinta lor de pret fiind de 0,43 lei/actiune.

Managerii de investitii de la unele dintre cele mai importante firme de administrare a activelor din lume spun ca pentru fondurile straine in luarea unei decizii de a investi in oferta Petrom nu este atat de important discountul fata de pretul de la Bursa, ci cum va fi pretul fata de propriile evaluari. 

“Cel mai important lucru este pretul si nu discountul. Vorbim de investitori institutionali, cu o mare experienta, care isi vor face singuri temele si isi vor face o idee despre cat valoreaza de fapt actiunile Petrom”,  a declarat Matthias Siller, investment manager EMEA Equities în cadrul Barings Asset Management.

Petrom a fost in primul trimestru al anului cea mai profitabila operatiune a grupului austriac OMV, reusind sa obtina un profit net de 841 milioane de lei (199 milioane de euro), in crestere cu 4% fata de perioada similara a anului trecut, in principal pe fondul cresterii pretului titeiului pe pietele international.

×
Subiecte în articol: Petrom bursa Fondul Proprietatea OMV Petrom
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close