Antena 3 CNN Economic Companii Contractul cu Sterling, renegociat în 60 de zile după ce raportul comisiei trece de Parlament

Contractul cu Sterling, renegociat în 60 de zile după ce raportul comisiei trece de Parlament

Contractul cu Sterling, renegociat în 60 de zile după ce raportul comisiei trece de Parlament
Sursa foto: sterling
26 Iun 2009   •   17:30

Contractul cu firma Sterling va putea fi renegociat în 60 de zile după ce raportul pus la punct de o comisie parlamentară va fi adoptat în plenul Camerei Deputaţilor. Acesta prevede că nu există bază legală în contractul încheiat de statul român cu Sterling, pentru operaţiunile petroliere pe platoul continental al Mării Negre. De afacere n-ar fi străini ex-premierul Tăriceanu, nici fostul său şef de Cabinet, Dorin Marian, şi nici omul de afaceri Dinu Patriciu, se arată în Jurnalul.

Potrivit raportului, citat de ziariştii de la Jurnalul Naţional, Agenţia Resurselor Minerale a negociat contractul cu compania Sterling fără a avea mandat din partea guvernului.

De asemenea, nota de fundamentare a Hotărârii Executivului care a legalizat acest act a fost întocmită cu date şi informaţii nereale.

Comisia de anchetă a constatat şi o serie de nereguli. Astfel, nu a existat o carte tehnică a lucrărilor, nu s-au făcut controale niciodată şi nu s-a putut proba suma invocată de Sterling ca fiind una reală în documentele companiei.

În termen de două luni de la data aprobării raportului subcomisiei în plenul Camerei, Guvernul va trebui să decidă modalitatea prin care va rezilia sau renegocia contractul de bază.

Cabinetul Tăriceanu a dat pe ultima sută de metri a mandatului, o Hotărâre de Guvern, potrivit căreia canadienii de la Sterling Resources îşi prelungesc contractul semnat în 1992 de explorare şi producţie a petrolului şi gazelor naturale în două câmpuri din Marea Neagră.

Contractul încheiat între ANRM şi Sterling Resources are o durată de 30 ani cu drept de prelungire de până la 15 ani.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: parlament
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close