Antena 3 CNN Economic Companii CSAT: Hidroelectrica era în insolvenţă de la sfârşitul lui 2010

CSAT: Hidroelectrica era în insolvenţă de la sfârşitul lui 2010

CSAT: Hidroelectrica era în insolvenţă de la sfârşitul lui 2010
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    19 Iul 2012   •   21:45

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a prezentat în şedinţa CSAT de joi o notă privind situaţia economică şi juridică a Hidroelectrica, care arată faptul că societatea era în stare de insolvenţă de la sfârşitul anului 2010, denunţându-se contractul de vânzare-cumpărare energie electrică încheiat cu EURO PEC SA.

"Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri a prezentat o notă privind situaţia economică şi juridică a S.C. Hidroelectrica S.A. S-a constatat că Societatea era în stare de insolvenţă încă de la sfârşitul anului 2010, situaţie provocată, în principal, de contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice care au avut drept consecinţă păgubirea Societăţii în perioada 2006 - 31 mai 2012 cu suma de 4,5 miliarde de lei, aproximativ 1,2-1,3 miliarde de euro. Au fost prezentate măsuri întreprinse de noua conducere a Ministerului Economiei şi de Guvernul României pentru redresarea Societăţii, în sensul creşterii eficienţei energetice şi economice în producerea de energie electrică", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, informează Agerpres.

În şedinţa CSAT a fost prezentată şi o evoluţie a procedurilor parcurse pentru renegocierea contractelor bilaterale de furnizare a energiei electrice.

"A fost prezentată o evoluţie a procedurilor parcurse de administratorul special şi administratorul judiciar pentru renegocierea contractelor bilaterale de furnizare de energie electrică cu anumite societăţi de intermediere (traderi) şi societăţi din domeniul industriei, din care a rezultat că a fost denunţat contractul de vânzare-cumpărare energie electrică încheiat cu EURO PEC S.A. (...) Se anticipează că în cursul săptămânii 16-22 iulie 2012 vor fi denunţate contracte şi cu alte societăţi comerciale. În acest mod se va putea intra în legalitate în privinţa procedeelor utilizate de Hidroelectrica pentru comercializarea energiei electrice pe piaţa concurenţială, prin OPCOM, conform obiectivelor asumate faţă de Comisia Europeană şi de Instituţiile Financiare Internaţionale", se mai precizează în comunicat.

Totodată, ministrul Economiei a subliniat că nu se are în vedere şi nu va fi promovată nicio acţiune de înstrăinare a unor active dedicate Sistemului Energetic Naţional, niciun mecanism de scădere a capacităţilor de producţie a energiei electrice şi niciun mecanism de vânzare a acţiunilor deţinute de statul român la Hidroelectrica S.A., decât în condiţiile asumate cu instituţiile financiare internaţionale.


×
Subiecte în articol: hidroelectrica insolventa CSAT
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close