Antena 3 CNN Economic Companii Ericsson dă în judecată Apple în trei ţări, în lipsa unui acord privind licenţele

Ericsson dă în judecată Apple în trei ţări, în lipsa unui acord privind licenţele

Ericsson dă în judecată Apple în trei ţări, în lipsa unui acord privind licenţele
Sursa foto: Foto: ericsson.com
08 Mai 2015   •   13:42

Ericsson a dat în judecată Apple în Germania, Marea Britanie şi Olanda, întrucât compania americană comercializează produse care folosesc tehnologie Ericsson fără licenţă, în urma eşuării negocierilor dintre cele două părţi, informează Bloomberg.
   
Compania suedeză reclamase deja Apple în Statele Unite, solicitând un acord de licenţiere legate de tehnologii fundamentale pentru comunicarea dispozitivelor mobile şi drepturi de proprietate intelectuală legate de interfeţe, baterii şi sisteme de operare.
   
"Toată lumea trebuie să obţină licenţă pentru tehnologiile pe care le furnizăm. Este o problemă serioasă, indiferent care este compania", a declarat Kasim Alfalahi, director pentru proprietate intelectuală la Ericsson.
   
Problema licenţelor a împărţit industria de profil între cei care au creat tehnologia de funcţionare a telefoanelor şi cei care o folosesc pentru telefoanele avansate.
   
Apple a plătit redevenţe Ericsson până la expirarea acordului de licenţiere, la jumătatea lunii ianuarie. Când discuţiile referitoare la reînnoirea acordului au eşuat, cele două companii s-au dat în judecată reciproc, pentru ca justiţia să decidă dacă solicitările Ericsson pentru redevenţe sunt corecte şi rezonabile.
   
Un reprezentant al Apple nu a putut fi contactat.
   
Într-o plângere făcută împotriva Ericsson în ianuarie, Apple susţine că preţurile actuale ale dispozitivelor electronice sunt date de elemente precum designul, sistemul de operare şi funcţiile tactile, unice pentru fiecare produs.
   
Potrivit Apple, Ericsson vrea să profite de brevetele deţinute pentru a câştiga de pe urma inovaţiilor Apple, acuzând compania suedeză că abuzează de practicile în domeniul brevetelor.
   
Ericsson a propus ca un mediator să stabilească un nivel corect al redevenţelor, în timp ce Apple a refuzat să se angajeze să respecte orice fel de decizie, a spus Alfalahi.
   
Produsele iPhone şi iPad ale Apple au câştigat utilizatorii în ultimii ani, în timp ce Ericsson a contribuit la dezvoltarea pieţei telefoanelor mobile cu telefoanele sale, în anii ?90. Compania suedeză a vândut operaţiunile de producţie de telefoane mobile către Sony, în 2012, la cinci ani după ce Apple a lansat iPhone, cea mai mare sursă de venituri a companiei americane.

×
Subiecte în articol: Apple
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close