x close

ExxonMobil se retrage din Polonia. Gigantul nu a găsit resurse de exploatat în scopuri comerciale

de G.S.    |    17 Iun 2012   •   12:34
ExxonMobil se retrage din Polonia. Gigantul nu a găsit resurse de exploatat în scopuri comerciale 416 Foto: Mediafax/AFP

Grupul petrolifer şi gazeifer american ExxonMobil a hotărât să se retragă din Polonia, unde a explorat zăcăminte de gaze de şist dar nu a găsit cantităţi care să fie exploatate în scopuri comerciale, a anunţat cotidianul Gazeta Wyborcza în ediţia de sâmbătă, relatează AFP.
   
"Încetarea explorării gazelor de şist înseamnă şi abandonarea altor activităţi de explorare în Polonia", a anunţat Adam Kopysc, un purtător de cuvânt al ExxonMobil Exploration and Production, citat de ziar.
   
"Nu am identificat un flux constant şi justificat din punct de vedere comercial de hidrocarburi în cele două situri de forare, lângă Krasnystaw, în bazinul Lublin (sud-est), şi lângă Siennica, în bazinul Podlasie (est)", a precizat el.
   
Sâmbătă era imposibil ca aceste informaţii să fie verificate la filiala poloneză a grupului.
   
Polonia dispune de zăcăminte de gaz de şist exploatabile evaluate la 1.920 de miliarde de metri cubi maximum, potrivit unui raport oficial al Institutului Naţional polonez de Geologie (PIG), publicat în martie.
   
Potrivit PIG, aceste zăcăminte ar plasa Polonia pe poziţia a treia între ţările europene bogate în gaz de şist, după Norvegia şi Olanda. Exploatarea acestora i-ar putea asigura o independenţă energetică faţă de Rusia.
   
Polonia consumă aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care 2/3 îi sunt furnizate de către Rusia.
   
Potrivit Guvernului polonez, exploatarea în scopuri comerciale a acestor zăcăminte ar putea începe din 2014.


Citeşte mai multe despre:

petrol gaz retragere resurse norvegia Olanda Polonia
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati