Antena 3 CNN Economic Companii Fairfax ar putea plăti 4,7 miliarde de dolari pentru preluarea BlackBerry

Fairfax ar putea plăti 4,7 miliarde de dolari pentru preluarea BlackBerry

Fairfax ar putea plăti 4,7 miliarde de dolari pentru preluarea BlackBerry
de M.T.    |    24 Sep 2013   •   09:43

Producătorul canadian de smartphones BlackBerry şi-a dat acordul de principiu pentru a fi achiziţionat de un consorţiu condus de compania Fairfax Financial, în schimbul sumei de 4,7 miliarde de dolari, potrivit BBC, citat de Agerpres.

Fairfax este cel mai mare acţionar al BlackBerry cu o participaţie de 10%.

Chiar dacă există un acord de principiu, BlackBerry a anunţat că va explora şi alte opţiuni, în timp ce va continua negocierile cu Fairfax.

Vineri, BlackBerry a anunţat că va concedia 4.500 de angajaţi pentru a-şi reduce pierderile estimate la un miliard de dolari, din cauza vânzărilor slabe ale noilor sale telefoane mobile inteligente.

„Credem că tranzacţia va deschide un nou capitol pentru BlackBerry, pentru clienţii, angajaţii şi colaboratorii companiei”, a declarat miliardarul canadian Prem Watsa, şeful Fairfax.

Luna trecută, BlackBerry anunţa că analizează mai multe alternative strategice pentru viitorul companiei, inclusiv posibilitatea vânzării acesteia.

Compania a înfiinţat un comitet special care va analiza mai multe opţiuni strategice, precum înfiinţarea de companii mixte, parteneriate şi chiar vânzarea companiei, pentru a creşte valoarea şi a accelera dezvoltarea BlackBerry 10, ultima versiune a sistemului său de operare.

În trecut, BlackBerry a fost liderul pieţei telefoanelor mobile inteligente, smartphones, însă, în ultimii ani, a fost devansat de Apple cu telefoanele iPhone, dar şi de alţi producători, precum Samsung, care utilizează sistemul de operare Android dezvoltat de Google.

Potrivit firmei de cercetare IDC, cota de piaţă a BlackBerry a scăzut de la aproape 50%, în 2009, la mai puţin de 3%, în prezent.

×
Subiecte în articol: tranzactie Blackberry
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close