Antena 3 CNN Economic Companii Fiscul, despre datoria Rompetrol: Recuperăm banii de la kazahi în 2010

Fiscul, despre datoria Rompetrol: Recuperăm banii de la kazahi în 2010

Fiscul, despre datoria Rompetrol: Recuperăm banii de la kazahi în 2010
Sursa foto: ministerul de finante
04 Mar 2010   •   13:06

Ministerul Finanţelor este optimist în ceea ce priveşte recuperarea banilor pe care Rompetrol Rafinare îi datorează, scrie Evenimentul Zilei. Suma atinge 571 milioane de euro şi este prevăzută în bugetul de stat aferent anului 2010. Anul acesta, pe 30 septembrie, obligaţiunile emise de companie acum şapte ani vor ajunge la inevitabila scadenţă.

Totodată, Dinu Patriciu nu mai este proprietarul companiei, ci kazahii de la KazMunaiGaz (KMG), care vor să delisteze Rompetrol Rafinare (simbol RRC) de pe Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, de pe 15 februarie se derulează oferta publică de preluare, prin care Rompetrol Group Olanda doreşte să achiziţioneze de la micii acţionari peste 5 miliarde de acţiuni, adică aproape un sfert din capitalul social al societăţii, la un preţ de 0,0741 lei/acţiune. Valoarea nominală a unei acţiuni RRC este de 0,1/lei.

Oferta, anunţată iniţial până pe 12 martie, a fost prelungită cu încă zece zile. În condiţiile în care noii proprietari ai Rompetrol nu-şi vor răscumpăra obligaţiunile, statul va deveni din nou acţionar majoritar al companiei, dacă suma recuperată va fi diminuată considerabil.

Reprezentanţii Fiscului au întocmit, deja, câteva variante, pe baza cărora au calculat cât va pierde statul indiferent de situaţie.

Există, aparent, cinci soluţii demne de luat îm calcul:

1. Societatea îşi răscumpără integral obligaţiunile până la termenul stabilit şi România nu pierde niciun bănuţ. Astfel, la buget intră 2,4 miliarde lei.

2. RRC poate converti obligaţiunile în acţiuni. Dacă Finanţele le vor vinde la valoarea de piaţă, care era, miercuri, 0,0744 lei/titlu, vor avea 1,78 miliarde lei. Deci statul va pierde 618 milioane lei. Dacă respectiva companie se delistează de pe Bursă, statul poate negocia un preţ de vânzare al acţiunilor, care va fi, în special, sub valoarea nominală. Prin urmare, la un preţ de 0,06 lei/acţiune statul va pierde 968 milioane lei, iar la un preţ de 0,08 lei/acţiune - 488 milioane lei.

3. În cazul în care societatea răscumpără parţial obligaţiunile şi converteşte doar o parte din ele în acţiuni, pentru ca statul să deţină maxim 49% din companie, suma pe care o va recupera va fi de aproape 1,88 miliarde lei. Vom pierde, astfel, 518 milioane lei.

4. Neţinând cont de cota deţinută prin conversia în acţiuni, la delistare, acţiunile vor fi vândute prin negociere directă cu ac ţionarul, iar preţul obţinut va fi, aparent, mai mic decât valoarea de piaţă. Potrivit estimărilor făcute de Evenimentul Zilei, statul ar pierde aproape 500-900 milioane lei, în această situaţie.

5. Dacă, până pe 30 septembrie 2010, Rompetrol Rafinare nu răscumpără obligaţiunile şi nu le transformă în acţiuni, Fiscului nu-i rămâne decât soluţia să execute silit compania, pentru a recupera banii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rompetrol fisc datorie
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close