Antena 3 CNN Economic Companii Gazprom ne-a invitat oficial în South Stream

Gazprom ne-a invitat oficial în South Stream

Gazprom ne-a invitat oficial în South Stream
Sursa foto: gazprom
19 Feb 2010   •   12:10

Gazprom a invitat oficial România în proiectul gazoductului South Stream şi a propus autorităţilor române să colaboreze cu Romgaz Mediaş în domeniul explorării şi dezvoltării de zăcăminte de gaze în afara ţării, inclusiv în Federaţia Rusă, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, citat de Mediafax.

"Vicepreşedintele Gazprom Alexandr Medvedev mi-a înmânat invitaţia să participăm la South Stream, pe care au dat-o şi Transgaz. Vom analiza cu interes această iniţiativă. România va analiza cu interes orice iniţiativă care contribuie la securitatea energetică a Romîniei şi a UE. Suntem preocupaţi de iniţiativele care pot avea un impact pozitiv în plan regional. Am pus la dispoziţia Gazprom toate datele solicititate, astfel încât partea rusă să-şi poată finaliza studiile", a spus, vineri, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Gazoductul South Stream va fi dezvoltat de Gazprom şi compania italiană Eni şi este considerat un concurent al Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană ca o alternativă la livrările de gaze ruseşti.

"Legat de South Stream, partea rusă a manifestat disponibilitatea de a discuta, ştiind că Nabucco este prioritatea noastră. Ne-au asigurat că South Stream nu este sub nicio formă concurent al Nabucco, ci complementar. În luna martie va veni o delegaţie de tehnicieni ai Gazprom la Bucureşti, să definitivăm discuţiile. Asta creează premisele unei colaborări de lungă durată", a spus ministrul.

Mai mult, Gazprom este interesat să colaboreze cu Romgaz şi în zona explorării de zăcăminte de gaze în afara ţării, şi Rusia.

"Unul dintre subiectele discutate a fost colaborarea Gazprom cu Romgaz în explorarea de zăcăminte de gaze în afara graniţelor României, răspunsul fiind pozitiv", a declarat ministrul Economiei.

Totodatp, delegaţia Gazprom, care marţi s-a întâlnit cu Adriena Videanu la Bucureşti, a tratat şi problemele privind importul direct de gaze ruseşti, precum şi construcţia unor depozite de gaze pe teritoriul României.

"La solicitarea de a importa direct gaze din Rusia, au fost disponibili să începem negocierile, după ce expiră acordurile cu Imex Oil şi WIEE, în 2012, să avem o relaţie directă, atât ca preţ, cât şi ca volume", a spus sursa citată.

S-a discutat şi despre colaborarea celor două companii în construcţia de depozite subterane de îmnagazinare a gazelor în România, cu capacitate estimată la 2-6 miliarde metri cubi.

"De exemplu, depozitul de la Mărgineni ar putea avea între 200 milioane şi două miliarde metri cubi. Avem 9-10 zăcăminte depletate pe care le evaluăm, iar până la începutul lunii martie sper să avem toate datele care să facă obiectul unei decizii în vedrea demarării colabării între Romgaz şi Gazprom. Cumulat, depozitele pe care am putea să le construim au o capacitate între 2-6 miliarde metri cubi", a încheiat Videanu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gazprom South Stream Rusia Adriean Videanu
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close