Antena 3 CNN Economic Companii Gazprom va cumpăra cota Italiei din Gazprom Neft

Gazprom va cumpăra cota Italiei din Gazprom Neft

Gazprom va cumpăra cota Italiei din Gazprom Neft
Sursa foto: gazprom neft
26 Mar 2009   •   14:39

Gazprom ar putea achiziţiona 20% din Gazprom Neft şi fostele active de gaz ce au aparţinut companiei falimentare Iukos de la companiile italiene Eni şi Enel într-o afacere ce ar valora peste 5,5 miliarde dolari.

Ambele achiziţii au primit aprobarea preliminară din partea comitetului de conducere al gigantului de gaz şi este de aşteptat să fie anunţate pe 6-7 aprilie, scrie publicaţia rusă Vedomosti, care citează surse din cadrul Eni şi Gazprom.
Băncile de stat Sberbank, Gazprombank şi Banca Agricolă sunt pregătite să împrumute bani monopolistului, scrie publicaţia.

Gazprom va trebui să plătească peste 4 miliarde de dolari către Eni pentru 20% din Gazprom Neft şi circa 1,5 miliarde dolari pentru Eni şi Enel pentru 51% din acţiunile SeverEnergia. SeverEnergia, compania mamă a Arcticgaz şi Urengoil, are rezerve de aproape un trilion de metri cubi de gaz natural.
Companiile italiene au achiziţionat activele ruseşti de petrol şi ga în urmă cu doi ani la o licitaţie de vânzare a proprietăţilor fostului gigant petrolier Iukos. Fondatorul acestei companii, Mihail Hodorkovski ispăşeşte acum opt ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală.

Gazprom Neft este a cincea companie din Rusia în domeniul petrolieri, iar acţiunile acesteia sunt deţinute în proporţie de 77.66% de Gazprom şi 20% de Eni. Gazprom Neft a avut un profit de 5,2 miliarde dolari în primele nouă luni ale anului trecut.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close