Antena 3 CNN Economic Companii GM se gândeşte să renunţe la Saab, Saturn şi Pontiac pentru a primi ajutorul financiar de la stat

GM se gândeşte să renunţe la Saab, Saturn şi Pontiac pentru a primi ajutorul financiar de la stat

GM se gândeşte să renunţe la Saab, Saturn şi Pontiac pentru a primi ajutorul financiar de la stat
27 Noi 2008   •   09:16

General Motors Corp. se străduieşte să reducă costurile, pentru a primi 12 miliarde de dolari ca împrumut de la stat, iar în acest scop studiază posibilitatea de a renunţa la brandurile Saturn, Saab şi Pontiac, dar şi la Hummer. Vânzarea sau eliminarea de pe piaţă a acestor mărci ar economisi bani, au dezvăluit surse din cadrul companiei, citate de Bloomberg.
GM mai deţine în SUA brandurile Chevrolet, GMC, Buick şi Cadillac.
Compania are termen până pe 2 decembrie pentru a prezenta Congresului american că poate gestiona un eventual împrumut şi că banii nu vor fi irosiţi, iar apoi va putea să returneze banii. Pentru aceasta, compania pregăteşte un document public de circa 10-12 pagini, dar şi unul detaliat de circa 80 de pagini. Un vot în Congres în privinţa acordării împrumutului ar putea avea loc începând cu 8 decembrie.
Pe 7 noiembrie, GM arăta că până la sfârşitul anului ar putea să nu mai aibă bani să plătească cele 11 miliarde de dolari ca salarii lunare.
Cele opt mărci americane ale GM sunt cele mai multe din SUA, comparative cu cele patru ale Ford, şi trei ale Chrysler LLC.
SUV-ul Hummer a fost pus ?pe butuci? deja din iunie, iar în 2000, GM a fost de accord să elimine marca Oldsmobile, cu o vechime de 103 ani.
GM, care anul acesta împlineşte 100 de ani, a creat divizia Pontiac în 1926. Recordul de vânzări a fost în 1978 cu 896.980 unităţi vândute. Vânzările au scăzut anul acesta cu 21%
GM a creat Saturn în 1985, cu cinci ani înainte de a vinde primul automobil. Anul acesta s-au vândut cu 19 procente mai puţine vehicule Saturn.
Prima investiţie la suedezii de la Saab a fost în 1990, iar controlul l-a preluat în 2000. Căderea acestei mărci a fost de 31%.
Oricum, cifrele de anul acesta se adaugă la pierderile de circa 73 miliarde de dolari, înregistrate din 2004.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close