Antena 3 CNN Economic Companii Hidroelectrica vrea să declare stare de forţă majoră, de la 1 august

Hidroelectrica vrea să declare stare de forţă majoră, de la 1 august

Hidroelectrica vrea să declare stare de forţă majoră, de la 1 august
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    12 Iul 2012   •   17:12

Hidroelectrica se gândeşte să declare intrarea societăţii în situaţie de forţă majoră, începând cu 1 august, în toate contractele de livrare a energiei electrice aflate în derulare.

Motivul îl reprezintă debitele scăzute din ultima perioadă şi prognozele hidrologice nefavorabile pentru semestrul doi al acestui an, informează un comunicat transmis joi de companie, potrivit Agerpres.

Din cauza debitelor scăzute, atât pe Dunăre cât şi pe râurile interioare, se estimează o scădere a producţiei anuale în 2012 până la circa 13 TWh, mai mică decât producţia înregistrată în 2011, de 14,6 TWh şi decât cea înregistrată în 2010, de 19,6 TWH.

Hidroelectrica susţine că obţinerea avizelor de forţă majoră se impune deoarece estimările realizate arată faptul că societatea va putea livra în perioada următoare circa 50% din cantităţile contractate.

Situaţia de forţă majoră înseamnă livrarea către parteneri a unei cantităţi de energie electrică egală cu cea produsă.

În prezent, Hidroelectrica furnizează doar 20% din energia necesară ţării noastre. Lipsa este acoperită însă de producţia pe cărbune, care furnizează aproape 40% din necesar.

Pentru acest an, compania estimează că va produce mult mai puţin decât în 2011 şi 2010. Lipsa energiei ieftine din sistem ar putea majora preţurile pentru consumatorii casnici şi industriali. 


×
Subiecte în articol: hidroelectrica energie electrică carbune
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close