Antena 3 CNN Economic Companii IATA: Cinci companii aeriene din Europa ar putea da faliment după "criza norului de cenuşă"

IATA: Cinci companii aeriene din Europa ar putea da faliment după "criza norului de cenuşă"

IATA: Cinci companii aeriene din Europa ar putea da faliment după "criza norului de cenuşă"
Sursa foto: iata
21 Apr 2010   •   13:12

Cinci companii aeriene europene ar putea da faliment din cauza închiderii spaţiului aerian ca urmare a norului de cenunşă. Pierderile înregistrate la nivel internaţional sunt de aproape 2 miliarde de dolari.

"Mai mult de cinci companii medii sau mici riscă să dispară din cauza lipsei de lichidităţi", a declarat Giovanni Bisignani preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportului Aerian (IATA), fără a preciza despre ce companii este vorba.

Numai în Statele Unite, norul a provocat pagube de peste 600 de milioane de dolari. Peste 6.000 de oameni au rămas fără slujbă în Statele Unite după ce companiile americane au anunţat pierderi record din cauza suspendării traficului aerian european. Din această cauză companiile europene au forţat autorităţile să renunţe la restricţii şi au reluat zborurile către America de Nord şi Asia.

Situaţia este fără ieşire însă pentru mai multe companii mici şi mijlocii din Europa care ar putea da familent. Salvarea companiilor nu va veni din creşterea preţului biletelor, ci din ajutoarele substanţiale de la stat, susţine Asociaţia Internaţională de Transport Aerian. După atentatele din 11 septembrie Guvernul american a oferit companiilor cinci miliarde de dolari pentru a-şi acoperi pierderile.

Mii de europeni sunt în continuare blocaţi în aeroporturile din toată lumea. Este şi cazul a doi slovaci, care după ce au fost blocaţi mai multe zile în Taiwan au hotărât să se căsătorească.

Peste 5.000 de pasageri au fost blocaţi în Taiwan din cauza norului de cenuşă vulcanică. Toţi aşteaptă să se întoarcă acasă.

Antena 3

×
Subiecte în articol: companii aeriene faliment nor de cenusa
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close