Lakshmi Mittal a transmis un mesaj despre viitorul industriei în Europa

de G.S.    |    08 Iun 2013   •   17:05
Lakshmi Mittal a transmis un mesaj despre viitorul industriei în Europa Foto: Agerpres
Lakshmi Mittal a venit în România şi pentru a transmite un mesaj factorilor de decizie politică despre ceea ce doreşte Europa în legătură cu viitorul său industrial, a declarat, sâmbătă, Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.
Întrebat dacă pentru iminenta majorare a preţului gazelor pentru consumatorii industriali va fi nevoie de o nouă vizită a lui Lakshmi Mittal, directorul de la Galaţi a spus că nu doar industria oţelului este afectată de aceste decizii şi că multe ramuri devin necompetitive din cauza unor decizii care creează dezechilibre, conform Mediafax.
'ArcelorMittal Galaţi îşi desfăşoară activităţile în România, suntem parte a economiei şi industriei româneşti. Însă preţurile la gaze şi la energia electrică nu sunt doar o problemă a ArcelorMittal, ci a industriei grele, acea parte a industriei care este mare consumatoare de energie. Nu doar industria oţelului este în această situaţie, ci şi cea a cimentului, a aluminiului, a sticlei etc", a declarat Ribo. 
Acesta a vorbit despre concurenţa cu unităţile similare din Rusia, spunând că industria din Europa şi implicit din România are de suferit de pe urma faptului că ruşii beneficiază de energie şi materii prime mult mai ieftine, dar împart aceeaşi piaţă cu europenii. 
"Toţi suntem într-o lume competitivă şi ne confruntăm cu dificultăţi care sunt legate cu decizii luate în trecut şi care acum creează dezechilibre atât în ce priveşte preţul la energia electrică, cât şi la gaze. Noi nu putem transfera pe mai departe aceste creşteri către clienţi. Vă pot împărtăşi o cifră: noi exportăm două treimi din producţie, pentru că suntem prea mari ca amprentă industrială pentru România şi pieţele noastre de export sunt în bazinul Mării Negre. În această zonă avem concurenţi din Rusia, unde preţurile gazelor naturale sunt la o treime din cât se plăteşte în Europa. La electricitate, colegii noştri din Rusia plătesc jumătate din preţul pe care îl plătim noi acum. Cum ne putem lupta cu ei? Nu vorbesc aici doar de avantajele legate de energie, ei au şi avantajul materiilor prime, unii dintre ei au şi surse proprii de materii prime", a susţinut directorul general al Arcelor Mittal. 
Ribo a declarat şi că vizita lui Lakshmi Mittal la Bucureşti şi întâlnirea acestuia cu premierul şi preşedintele ţării nu a avut doar rolul de reprezentare a companiei pe care acesta o patronează, ci şi acela de a transmite un mesaj în privinţa viitorului industriei din întreaga Europă. 
"Atunci când domnul Mittal a venit în România nu a venit doar ca preşedinte al ArcelorMittal, ci şi pentru a da un mesaj factorilor de decizie politică cu ceea ce doreşte Europa în legătură cu viitorul său industrial, ce doreşte România în privinţa viitorului industriei sale. Citeam undeva că preţul energiei în Europa a crescut în ultimii ani cu peste 30 la sută, în vreme ce în SUA a scăzut foarte mult. Cum poţi fi competitiv? Toate aceste alte industrii sunt în concurenţă cu altele care nu au certificate verzi şi care au acces la gaze naturale la tarife mai mici. Sistemul de subsidii aşa cum a fost proiectat în România este mult mai favorabil decât toate celelalte susteme din ţările europene. Am avertizat asupra acestei situaţii cu foarte multe luni în urmă. Suntem mulţumiţi şi salutăm acest pas care merge în direcţia bună şi care reechilibrează. Nu suntem împotriva suportului pentru tehnologiile verzi de fabricare a energiei, dar credem că acest lucru poate fi făcut fără a afecta industriile", a susţinut directorul combinatului siderurgic de la Galaţi. 
La mijlocul lunii mai, omul de afaceri Lakshmi Mittal, preşedintele gigantului ArcelorMittal, lider mondial în producţia de oţel, a avut o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta. Discuţiile dintre omul de afaceri şi reprezentanţii statului au vizat dificultăţile pe care combinatul siderurgic de la Galaţi le întâpină în legătură cu costurile energiei necesare pentru producţia de oţel, cost care creşte din cauza certificatelor verzi pentru energia regenerabilă.
 

x close