Antena 3 CNN Economic Companii Managerul FP: Anul viitor vom plăti dividende mult mai mari. Randamentul estimat al dividendului este de 8%

Managerul FP: Anul viitor vom plăti dividende mult mai mari. Randamentul estimat al dividendului este de 8%

Managerul FP: Anul viitor vom plăti dividende mult mai mari. Randamentul estimat al dividendului este de 8%
Sursa foto: Foto: anunturinelimitate.ro
de Catalin Ciocan    |    22 Aug 2011   •   13:58

Fondul Proprietatea (FP) va plati anul viitor dividende mult mai mari catre actionarii sai, comparativ cu dividendele platite in acest an, in conditiile in care a acumulat deja jumatate de miliard de lei de la primele 20 de companii din portofoliu fata de 200 milioane de lei anul trecut, spune Greg Koniecnzy, managerul de fond al FP.

“Am primit deja aproape 500 milioane de lei (120 milioane de euro – n.red) sub forma de dividende de la primele 20 companii din portofoliu, mult mai mari decat anul trecut, cand am primit mai putin de 200 milioane de lei (46 milioane de euro – n.red), ceea ce inseamna ca vom plati dividende mai mari actionarilor. Randamentul asteptat al dividendului este aproape de 8%”, a mentionat Greg Koniecnzy, managerul de portofoliu al FP, cu ocazia unei conferintele telefonice organizata dupa prezentarea rezultatelor financiare semestriale ale Fondului Proprietatea.

FP a distribuit in aceste an dividende totale de 433 milioane de lei (peste 100 milioane de euro), randamentul dividendului fiind in jurul a 6%.

Koniecnzy a mai spus ca strategia de investitii a Fondului se concentreaza pe “pastrarea banilor in Romania si in actiunile romanesti”.

“Daca la un moment dat lichiditatile vor creste mult si nu vom avea oportunitati bune in Romania, am putea recomanda actionarilor sa plateasca un dividend special sau sa facem o rascumparare de actiuni”, a precizat managerul de fond al FP.

Acesta a vorbit si de programul de rascumparare pe care il deruleaza in prezent Fondul Proprietatea, mentionand ca 80% din suma disponibila pentru acest an a fost deja cheltuita.

“Am avut disponibili 120 milioane de lei (circa 30 milioane de euro – n.red) si suntem in piata aproape in fiecare zi cumparand actiuni. Avem planuri in continuare, vorbim cu CNVM pentru cresterea fondurilor pentru acest program si speram sa revenim cu detalii in curand”, a spus Greg Koniecnzy.

In ceea ce priveste evolutia actiunilor Fondului Proprietatea, managerii FP au recunoscut ca graficul care prezinta aceasta evolutie “nu este o imagine placuta”. Actiunile Fondului au atins noi minime in ultimele saptamani, pe fondul scaderilor generalizate de pe pietele de actiuni. Capitalizarea bursiera a FP a ajuns la 1,45 miliarde de euro, cu circa 650 milioane de euro sub valoarea la care fusese cotat Fondul in prima zi de tranzactionare la Bursa.

“Ultima scadere s-a produs din cauza evenimentelor recente ale crizei. Fondul nu a putut sa se comporte diferit fata de piata, iar capitalizarea bursiera actuala este sub valoarea companiilor listate si lichiditatile disponibile. Discountul fata de activele nete este de peste 60%”, a precizat managerul FP, care a adaugat ca Romania reusise in sfarsit in acest an sa performeze mai bine decat celelalte piete de actiuni, asta pana la evenimentele recente, care au sters aceasta supra-performanta.

Pentru a creste valoarea actiunilor FP, Templeton intentioneaza sa listeze 10% din actiunile Fondului pe bursa din Varsovia, operatiune estimata pentru primul trimestru al anului viitor.

“Listarea la Varsovia vrem sa o combinam cu o oferta de 10% din actiunile existente. Suntem in proces de selectie a bancii de investitii, mai avem nevoie de aprobarea CNVM, a Comitetului Reprezentantilor si bineinteles a actionarilor. Listarea o estimam pentru primul trimestru al anului viitor, dar depinde de aceste aprobari si de conditiile de piata”, a declarat Koniecnzy.

Templeton a anuntat la inceputul lunii iulie ca recomanda actionarilor listarea FP si la Bursa din Varsovia, decizie criticata puternic de brokerii locali, care se tem ca dupa ce Fondul Proprietatea va ajunge pe bursa poloneza, marii investitori vor prefera sa tranzactioneze actiunile direct acolo.

Oficialii Templeton au spus ca recomanda listarea la Bursa din Varsovia datorita  avantajelor clare pentru actionarii Fondului Proprietatea, precum vizibilitatea internationala  sporita si accesul simplificat pentru o baza diversificata de investitori institutionali cu perspectiva  pe termen lung, cum ar fi fondurile de pensii. Totodata, managerii Fondului au spus ca ei cred “cu tarie” ca listarea secundara propusa  poate genera cerere suplimentara pentru actiunile Fondului  si poate avea un impact pozitiv  asupra discountului fata de valoarea activului net.

×
Subiecte în articol: Fondul Proprietatea dividende
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close