Antena 3 Economic Companii Ministrul Economiei: Hidroelectrica risca să fie lichidată într-un interval de jumătate de an

Ministrul Economiei: Hidroelectrica risca să fie lichidată într-un interval de jumătate de an

de Antena3.ro    |    05 Iul 2012   •   14:56
Ministrul Economiei: Hidroelectrica risca să fie lichidată într-un interval de jumătate de an
Sursa foto: Foto: Mediafax

Compania Hidroelectrica ar fi intrat "într-adevăr" în insolvenţă cu riscul de a fi lichidată într-un interval de jumătate de an dacă nu era luată măsura insolvenţei în vederea reorganizării şi eficientizării, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.
   
"Exista riscul ca Hidroelectrica într-adevăr să intre în insolvenţă şi să fie lichidată într-o jumătate de an, dacă nu se lua măsura reorganizării în vederea eficientizării. Decizia insolvenţei a fost luată pentru reorganizare şi eficientizare", a spus Chiţoiu, citat de Mediafax.
   
El a arătat că 95% din energia electrică produsă de companie nu este tranzacţionată pe piaţa concurenţială, ci livrată prin contracte bilaterale (în proporţie de 75%), la preţuri cu 40-50% mai mici, şi pe piaţa reglementată.
   
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011.
   
Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a anunţat recent că vrea să găsească soluţii amiabile privind contractele directe de vânzare a energiei, urmând să iniţieze în iulie discuţii cu beneficiarii acordurilor, menţionând însă că, dacă aceştia nu vor accepta noile condiţii, contractele vor fi denunţate.
   
Potrivit bilanţului companiei, profitul net a scăzut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condiţiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.
   

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close