Antena 3 CNN Economic Companii O mână de companii favorizate de Guvern folosesc cea mai mare parte a electricităţii şi gazelor naturale ieftine

O mână de companii favorizate de Guvern folosesc cea mai mare parte a electricităţii şi gazelor naturale ieftine

O mână de companii favorizate de Guvern folosesc cea mai mare parte a electricităţii şi gazelor naturale ieftine
Sursa foto: companii
27 Apr 2010   •   12:04

Principalele companii benefi­ciare ale electricităţii şi gazelor naturale ieftine sunt tocmai cele mai mari consumatoare de resurse energetice, iar costurile sunt suportate de populaţie şi firmele celor care nu intră în categoria "băieţilor deştepţi" din energie, scrie Financiarul.

Autorităţile susţin că spri­jin ă economia pe perioada crizei, însă de sprijin se bucură doar câteva companii.

Grupul Inter­Agro, Azomureş, şi pro­du­cătorul de căldură al Capitalei, Elcen consumă lunar cel puţin 30 de mili­oane metri cubi de gaz. Companiile sunt favorizate printr-o Ordonanţă de Urgenţă promovată de ministrul Economiei, Adriean Videanu. Normativa prevedea că acestea vor cumpăra gaze doar din producţia autohtonă tot anul 2009, însă perioada a fost prelungită de Parlament până în luna octombrie a acestui an. În acest timp, jumătate din producţia Romgaz este destinată combinatelor chimice controlate de Nicu­lae şi Azomureş.
Mihai Cojocaru: Însă şeful grupului Inter­Agro, Ioan Niculae, nu este mulţumit. El a cerut ministerului Economiei ca prevederile legii să devină permanente.

Preţul de vânzare a gazului din producţia internă este de 165 dolari pentru 1.000 metri cubI, adică jumătate faţă de preţul gazului rusesc.

Gazul ieftin este transformat în îngrăşăminte chi­mice, vândute în străinătate, în pro­por ţie de 70%-80%. Astfel, ajutorul mascat acordat de statul român nu ajută prea mult agricultura românească, se arată în Financiarul.

În ceea ce priveşte energia electrică, subvenţia mas­cat ă se face prin intermediul energiei ieftine de la Hidroelectrica catre ArcelorMittal Galaţi şi Alro Slatina. Cele doua companii se bucura in acest moment de cel mai ieftin curent electric de pe piata, adica de cel mult 138 lei pe megawatt-oră

Şi totusi guvernanţii se explică şi spun că prin aceste măsuri tot economia româneacsă este ajutată.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvern companii gaze
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close