Antena 3 CNN Economic Companii O treime din firme concediază în 2010

O treime din firme concediază în 2010

O treime din firme concediază în 2010
Sursa foto: firme
12 Mai 2009   •   14:03

Vin vremuri grele pentru angajaţii companiilor private din România. Cel puţin o treime din firmele care activează la noi prevăd concedieri în cursul acestui an, din cauza crizei economice, şi aproape jumătate din companii şi-au redus bugetele de salarii pentru 2009, pentru a rezista pe piaţă.

Firmele din România au un singur scop principal, în acest an: reducerea cheltuielilor. Nu se mai pune problema de investiţii, cel puţin până când criza financiară nu va da semne concrete de relaxare. Iar reducerea cheltuielilor se poate face în mai multe moduri. Evenimentul Zilei a publicat un sondaj al firmei de cercetare Hewitt Associates, care arată că peste 50% dintre firmele româneşti sau multinaţionale au renunţat să mai facă angajări în 2009. Alte 49% dintre companii au anunţat că vor bloca salariile, în vreme ce o treime au de gând să dea oameni afară.

De măsurile anti-criză nu vor fi afectaţi şefii: doar 8% dintre firme susţin că vor reduce salariile conducerii. Salariile celorlalţi angajaţi rămân totuşi în siguranţă: 92% dintre companiile participante la sondaj nu vor reduce remuneraţiile. Salariile nici nu vor creşte, în principal datorită bugetelor reduse destinate personalului. Doar 13% dintre companii au prevăzut creşteri salariale.

Sondajul, la care au participat 61 de companii multinaţionale şi locale, se referă şi la starea de spirit - destul de optimistă - din rândul patronilor: jumătate dintre aceştia sunt de părere că afacerile vor merge mai prost sau vor stagna.

Antena3

×
Subiecte în articol: concedieri
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close