Antena 3 CNN Economic Companii Previziuni 2009: Companiile româneşti sunt cele mai optimiste din Europa

Previziuni 2009: Companiile româneşti sunt cele mai optimiste din Europa

Previziuni 2009: Companiile româneşti sunt cele mai optimiste din Europa
11 Dec 2008   •   08:26

Situaţia economică de anul următor se va înrăutăţi, iar multe companii se vor vedea nevoite să facă concedieri. Circa una din zece societăţi (12,3%) prevede reducerea numărului de salariaţi în 2009. În schimb alte 58,2% cred că anul viitor îşi vor mări numărul salariaţilor, arată un studiu al Eurochambres (Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din Europa).
Situaţia nu va fi aceeaşi în toate regiunile ţării, cea mai gravă urmând a fi în centru şi nord-vest, unde o companie din trei va face concediei, iar un număr egal se aşteaptă la noi angajări.
"Aproape două treimi din companiile chestionate cred că ar putea să îşi păstreze salariaţii în 2009. Totuşi, rămâne de văzut în ce măsură vor fi afectate pieţele muncii de actuala criză economică", se arată în raport. Estimările pozitive ale angajatorilor români situează ţara pe locul doi la capitolul angajări, după Cipru. De asemenea, companiile locale sunt cele mai optimiste dintre toate cele din UE, când vine vorba de investiţii.
70 de procente estimau că vor mări investiţiile anul următor, şi doar 10% prevăd o scădere. În vreme ce în aceeaşi regiune de centru nord-vest jumătate din companii văd o creştere şi 30% văd o scădere, în zona capitalei, procentul celor care cred că nu vor mări investiţiile este aproape de zero.
"Între ţările ce nu au monedă europeană, antreprenorii romani ies în evidenţă, deoarece estimările indicatorilor de încredere sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani" . Aproximativ 75% din companiile româneşti au o viziune optimistă. Studiul Eurochambres a evaluat aşteptările a peste 70.000 antreprenori din cele 27 de ţăţi membre UE şi din ţările aspirante.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: crestere economica
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close